– I fjor kjøpte jeg i snitt én maskin om dagen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Kjell Gunnar Høen har bygget opp en av verdens største samlinger med arkade- og flipperspill. Nå åpner han spillehall i kjelleren på Oslo-baren Tilt.

To etasjer spill. Kjell Gunnar Høen har klart å få inn rundt 40 arkadespill i Tilt-kjelleren, men han har 500-600 på lager – så det blir hyppig rullering.

Kjell Gunnar Høen har bygget opp en av verdens største samlinger med arkade- og flipperspill. Nå åpner han spillehall i kjelleren på Oslo-baren Tilt.

I fjor kom Kjell Gunnar Høen (40) ut av tellingen. Samlingen av arkade- og flipperspill, «enarmede banditter» og lignende spillmaskiner vokste i et slikt tempo at han mistet oversikten.

– I fjor kjøpte jeg i snitt én maskin om dagen, kanskje 320–330 i alt. Jeg sluttet å telle på 800, men samlingen har bikket tusen eksemplarer, sier Høen.

Det er trolig snakk om 1100–1200 spillmaskiner stuet bort på lagre i Asker og Kongsberg, rundt halvparten av dem er arkadespill – det vil si alt fra klassikere som «Pacman» til nyere sjansespill som «Final Fight». Til sammenligning består Sveriges største samling av rundt 50 arkadespill, ifølge den ferske boken «Insert Coin».

Heldigvis er Høen også medeier i oslobaren Tilt, og det siste året har han og Per Monsen (55), Norges kanskje fremste håndverker innen det utdøende yrket spillreparatør, jobbet på spreng for å klargjøre spillehallen som denne helgen åpner i Tilt-kjelleren. Nå flerrer Høen opp plastbåndene rundt dagens forsendelse, et splitter nytt «Star Wars»-flipperspill som veier rundt 140 kilo, sendt med båt fra USA. Både Høen og Monsen tar seg tid til noen prøvespill, før de plasserer nyanskaffelsen i den nye arkadehallen. Den blir utstillingsvinduet for perlene i Høens enorme spillsamling.

Fakta: Tilt

Bar i Torggata 16 (Rockefeller-bygget) i Oslo.

Har siden 2009 satset på øl og spill, både flipperspill, shuffleboard og arkadespill som «Pacman», «Bomb Jack» og «Donkey Kong».

Åpner spillehallen Tilt Arkade i kjelleren fredag 6. oktober. Spillene fra Kjell Gunnar Høens privatsamling vil rotere hyppig.

Aldersgrense: 23 år.

tiltoslo.no