Stemmekraft. Kiran Gandhi bruker musikken som et redskap for å spre sitt feministiske budskap. – Da jeg var mindre, savnet jeg aktivisme og engasjement fra jevnaldrende. Nå, med alt fra klimakatastrofer, flyktningkriser og Donald Trump som president, føler jeg at vi er på vei til å bli en veldig sterk generasjon som sier tydelig i fra. Foto: Wendy Figueroa

Mensenbildet av henne ble ikonisk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Maren Stette Mosaker publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Tidligere M.I.A.-trommeslager Kiran Gandhi ble kjent som maratonløperen som lot mensenblodet renne. Nå vil hun skape endring gjennom musikken.

– Jeg hadde ingen aning om hvor mange ringvirkninger hendelsen kom til å få da jeg løp. Plutselig ble jeg et bilde på stigmaet rundt menstruasjon.

Den tidligere trommeslageren til rapperen M.I.A., nå soloartist og aktivist, Kiran Gandhi (28) ler i telefonrøret.

Fakta: Kiran Gandhi

Aktivist og musiker under navnet Madame Gandhi, bosatt i Los Angeles

Aktuell med konsert under Oslo World Music festival 2. november

Deltar i debattpanelet «Toxic Masculinity» på Kulturhuset i Oslo 1. november

Gir ut ny plate våren 2018

Los Angeles-baserte Gandhi ble raskt verdenskjent da hun deltok i London Maraton i 2015 og lot menstruasjonsblodet renne fritt. Hun opplevde å få menstruasjon samme dag som hun skulle løpe, og valgte ganske enkelt bort tampong eller bind, da det ville gått ut over løpekomforten. Bildet av Gandhi med blodflekk nedover tightsen skapte en opphetet debatt.

Reaksjonene spente fra direkte avsky til storslått hyllest. «Girls»-skaper Lena Dunham var en av dem som mente Gandhi rettet et viktig søkelys på skam og tabu rundt kvinners menstruasjon.