– Feminisme står mitt hjerte veldig nært

Tekst
Paris

Moren kledde henne i pene kjoler, men hun gjorde opprør. Nå kler motehuset Diors første kvinnelige leder luksusgenerasjonen i olabukser, bereter og feministiske t-skjorter.

Den første. Da den belgiske moteskaperen Raf Simons steg ned fra tronen høsten 2016, ble nokså ukjente Maria Grazia ­Chiuri (53) hentet til sjefsjobben i det franske motehuset Dior, som første kvinne noensinne. Hun er født og oppvokst i Roma, har jobbet mesteparten av karrieren hos Valentino og gis deler av æren for at det italienske motehuset er blitt en rød løper-favoritt blant verdens kjendiser. Selv trives hun i mer maskuline klær, gjerne sorte. Foto: Julie Hetta/Art and Commerce

Moren kledde henne i pene kjoler, men hun gjorde opprør. Nå kler motehuset Diors første kvinnelige leder luksusgenerasjonen i olabukser, bereter og feministiske t-skjorter.

– Jeg vil holde fast ved Diors verdier, sier Maria Grazia Chiuri (53).

– Men jeg er nødt til å skape en garderobe du vil ha i livet ditt. Ikke bare ull eller silke for folk i byen, men bomull, dongeri, t-skjorter.

I juli i fjor ble italienske Chiuri kreativ leder i motehuset Dior – den fornemste jobben i fransk mote – og første kvinne til å følge i Christian Diors fotspor siden han grunnla motehuset i 1946.

Damenes mann. Den franske moteskaperen Christian Dior (1905-1957) er mest kjent for klassiske og elegante kreasjoner som fremhevet «det kvinnelige». Her med to modeller på et veldedighetsmoteshow på Savoy Hotel i London i 1950. Foto: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Lederjobben i Dior er Maria Grazia Chiuris første soloopptreden etter det vellykkede designsamarbeidet med Pierpaolo Picciolo – også han fra Roma – hos motehuset Valentino.