– Feminisme står mitt hjerte veldig nært

Tekst

Vil du få varsel hver gang Anna Murphy publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Paris

Moren kledde henne i pene kjoler, men hun gjorde opprør. Nå kler motehuset Diors første kvinnelige leder luksusgenerasjonen i olabukser, bereter og feministiske t-skjorter.

Den første. Da den belgiske moteskaperen Raf Simons steg ned fra tronen høsten 2016, ble nokså ukjente Maria Grazia ­Chiuri (53) hentet til sjefsjobben i det franske motehuset Dior, som første kvinne noensinne. Hun er født og oppvokst i Roma, har jobbet mesteparten av karrieren hos Valentino og gis deler av æren for at det italienske motehuset er blitt en rød løper-favoritt blant verdens kjendiser. Selv trives hun i mer maskuline klær, gjerne sorte. Foto: Julie Hetta/Art and Commerce

Moren kledde henne i pene kjoler, men hun gjorde opprør. Nå kler motehuset Diors første kvinnelige leder luksusgenerasjonen i olabukser, bereter og feministiske t-skjorter.

– Jeg vil holde fast ved Diors verdier, sier Maria Grazia Chiuri (53).

– Men jeg er nødt til å skape en garderobe du vil ha i livet ditt. Ikke bare ull eller silke for folk i byen, men bomull, dongeri, t-skjorter.

I juli i fjor ble italienske Chiuri kreativ leder i motehuset Dior – den fornemste jobben i fransk mote – og første kvinne til å følge i Christian Diors fotspor siden han grunnla motehuset i 1946.

Damenes mann. Den franske moteskaperen Christian Dior (1905-1957) er mest kjent for klassiske og elegante kreasjoner som fremhevet «det kvinnelige». Her med to modeller på et veldedighetsmoteshow på Savoy Hotel i London i 1950. Foto: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Lederjobben i Dior er Maria Grazia Chiuris første soloopptreden etter det vellykkede designsamarbeidet med Pierpaolo Picciolo – også han fra Roma – hos motehuset Valentino.