Dette er britisk motorsports hellige gral

Tekst

Vil du få varsel hver gang Nils Anker publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Chichester

Tøy og støy. Gamle klær og bråkete veteranfly er en del av totalopplevelsen på klodens mest stilfulle motorsportarrangement. Thomas Schott og Miro Geiger har kommet fra Sveits.

Kappløp med tiden. Monumentale regnskyll hindrer ikke fullblods racing med antikke klenodier på Goodwood Revival.

I en usikker verden kan 150.000 mennesker søke trøst i tweed og miljøkatastrofale forbrenningsmotorer. Erkebritiske Goodwood Revival er klodens mest elegante motorsportarrangement og samtidsflukt.

Man burde alltid ankomme utlandet i privatfly. Man burde alltid bare lande på en gressplen, fristilt fra all verdens inn- og utsjekkinger, sikkerhetskontroller og passkøer: Friheten i å dundre nedover Europa med potensielt hva du vil i bagasjen: Håndvåpen, åpnede spritflasker, barokke krypdyr fulle av smitte? Ingen vet, ingen sjekker.

Gleden ved å stoppe et sted i Benelux for en sigarett og etterfylling av litervis med klimafordervende, høyoktan flybensin. Det manuelle, håndgripelige i å dytte på plass sitt eget fly utpå plenen etter endelig landing i UK – et glass velkomstchampagne i én hånd, flykroppen i den andre. Og flyet burde alltid være 75 år gammelt, lavtgående, brølende tregt og overfølsomt for sidevind. I slike ting kan det ligge en himmelstormende følelse av frihet.

Fakta: Goodwood Revival

Tre dagers, retrospektiv motorsportfestival, avholdt ved gamle Goodwood Circuit i like utenfor Chichester, Essex, Storbritannia.

Arrangert første gang i 1998, 50 år etter Goodwood Circuits åpning, og begrenser seg til biler og motorsykler som typisk kunne konkurrert i banens aktive periode 1948–1966.

Initiativtager var Goodwood Estates eier og arving, lord March, som med en rekke festivaler og arrangementer har gjort eiendommen lønnsom.

Lord March er direkte etterkommer av kong Karl II, hvis utenomekteskapelige sønn overtok tomten i 1672.

Oppfordrer sterkt sitt publikum til å kle seg tidstypisk.

Samler årlig så vel A-kjendiser som racinglegender og nær 150.000 publikummere.

Det er nettopp sånn vi – en norsk forsamling av skoselgere, storbønder og VVS-rekvisitører – ankommer klodens største hagefest for racing og tilbakeblikk. Rundt oss? En lords pittoreske landområder, historiske kjøretøy, flere veteranfly, samt nær 150.000 halvfulle briter i tweed og foldeskjørt.

Champagnen etterfylles av kjolekledde servitører uti blåsten før festen drar inn i et telt, forbi strandstoler og storbandmusikk. Vel inne er det tilstelning for alle som har ankommet i egne fly. Her er det ikke bare doningene som er gamle: Det florerer i utførlige, erkebritiske slips, portvinsneser, tørt frizzy hår, hofteleddslitasje og nasjonstypisk gå på-vilje.