Frodig. I sin visuelt overveldende utstilling på Kunstnernes Hus kombinerer Vanessa Baird (under) flyktningproblematikk, sex, eventyr, humor og familiespørsmål i en umiskjennelig helhet. Fotografiet av bestemoren og oldemoren tilfører tegneinstallasjonen en biografisk dimensjon. Foto: Christina Leithe Hansen

Overveldende og fargesprakende Vanessa Baird-utstilling

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kåre Bulie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Naturen, dyrene og eventyrene har fulgt Vanessa Baird siden 1990-tallet. Men først de senere årene har de kraftfulle figurative bildene hennes gjort henne berømt.

Fra et lite hus i skogen ryker det: En illevarslende sky henger over tretoppene. Fargen og formen den har fått, kan lede tankene til avføring. En kvinne med store, mørke øyne, kledd i en gammelmodig kjole, er plassert et stykke foran huset. Om hun lever, er uklart.

Enda lenger fremme ligger en naken kvinne på knærne i skogbunnen, med ansiktet vendt ned og bort. Hun er omgitt av rød fluesopp, to harer, et par sko, en tom flaske og bøker. Mest iøynefallende er «Min kamp», en tittel som i denne sammenhengen får ny ladning.

Bildet er tegnet av Vanessa Baird (54) og et av drøyt 50 paneler som nå dekker veggene i en av overlyssalene i Kunstnernes Hus. Den på alle måter overveldende, fargesprakende Baird-utstillingen «You are something else» fremstår som én gigantisk installasjon: De avlange bildene er hengt tett i tett på en måte som gjør at publikum straks befinner seg midt inne i Bairds umiskjennelige, unike univers.

Baird er nemlig en konsekvent kunstner: Naturomgivelsene, dyrene, eventyrpreget og de kjolekledde kvinnene kjenner jeg igjen fra første gang jeg så verkene hennes, i restauranten i Soria Moria kino en gang i andre halvdel av 1990-tallet.

Kunstnernes Hus-veggene er i det hele tatt fulle av velkjente Baird-ingredienser: tunge, borgerlige møbler, enten det er tomme lenestoler og dobbeltsenger eller mønstrede sofaer og tepper, rommene de hører hjemme i, og kropper i alle aldre og av begge kjønn og ekskrementene de produserer.