Fra forskjellige vinkler. Christopher Haanes vrir hodet fra side til side, før han angriper bokstavene. Dette gjør han for å kunne se mest mulig fra ulike vinkler. – Du må prøve å være en nybegynner hver eneste gang. Da sitter det, sier Haanes.

Han har laget årets Nobel-diplom

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Kalligraf Christopher Haanes har utformet diplomet som deles ut til årets vinner av Nobels fredspris.

– Det er en skattekiste. Rett og slett en eye-candy. Disse julekortene er fra kalligrafer og venner som jeg har møtt gjennom årene, og som viser rikdommen i vestlig kalligrafi, sier Christopher Haanes og holder opp en konvolutt.

Den er påskrevet pertentlige bokstaver i majuskler, alle på behørig avstand til både frimerke og poststempel. Det er så sobert det kan bli, på grensen til det unnvikende.

Haanes ler i leiligheten sin på Torshov i Oslo, der stuen er viet bare dette ene: Å kalligrafere. En svær, skrå arbeidsbenk med penner, pensler og blekk på kun én armlengders avstand. Arbeider, noen ferdige og andre bare påbegynte, ligger ved siden av.

– Det er vel egentlig bare en kalligraf som vil se at denne konvolutten er noe helt spesielt. Dette er en av verdens fremste typedesignere og kalligrafer, som helt tydelig velger å være nøyaktig og samtidig ydmyk, sier Haanes.

En unik samling. – Det er konvoluttene det som regel er lagt mest flid i. Disse julekortene er fra kalligrafer og venner som jeg har møtt gjennom årene, og som viser rikdommen i vestlig kalligrafi, sier Haanes.