Fra forskjellige vinkler. Christopher Haanes vrir hodet fra side til side, før han angriper bokstavene. Dette gjør han for å kunne se mest mulig fra ulike vinkler. – Du må prøve å være en nybegynner hver eneste gang. Da sitter det, sier Haanes.

Han har laget årets Nobel-diplom

Tekst
Foto

Kalligraf Christopher Haanes har utformet diplomet som deles ut til årets vinner av Nobels fredspris.

– Det er en skattekiste. Rett og slett en eye-candy. Disse julekortene er fra kalligrafer og venner som jeg har møtt gjennom årene, og som viser rikdommen i vestlig kalligrafi, sier Christopher Haanes og holder opp en konvolutt.

Den er påskrevet pertentlige bokstaver i majuskler, alle på behørig avstand til både frimerke og poststempel. Det er så sobert det kan bli, på grensen til det unnvikende.

Haanes ler i leiligheten sin på Torshov i Oslo, der stuen er viet bare dette ene: Å kalligrafere. En svær, skrå arbeidsbenk med penner, pensler og blekk på kun én armlengders avstand. Arbeider, noen ferdige og andre bare påbegynte, ligger ved siden av.

– Det er vel egentlig bare en kalligraf som vil se at denne konvolutten er noe helt spesielt. Dette er en av verdens fremste typedesignere og kalligrafer, som helt tydelig velger å være nøyaktig og samtidig ydmyk, sier Haanes.

En unik samling. – Det er konvoluttene det som regel er lagt mest flid i. Disse julekortene er fra kalligrafer og venner som jeg har møtt gjennom årene, og som viser rikdommen i vestlig kalligrafi, sier Haanes.