– Selv i klokkegærne Dubai skiller den seg ut og høster komplimenter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ikke alle har en klokke som har vært i Antarktis.

– Jeg liker tunge klokker. De blir som en slags kule og lenke, en giftering som minner deg på giftemålet ditt med tiden. Den er en slags memento mori, sier Mani Nabavi (41).

Nabavi ble født i Iran, men vokste opp i Dubai. Han var vitne til hvordan det gamle Dubai vek veien for det som skulle bli en underlig metropol, i takt med voksende lommebøker og økt kjøpekraft.

Fakta: Mani Nabavi (41)

Kosmetikkimportør

Amundsen Solar Compass G4

Klokken har sitt navn etter Amundsens patenterte solkompassfunksjon, som muliggjør navigering etter solens posisjon på himmelen.

– Klokkebutikkene var de første som fikk en aura av luksus i datidens Dubai – en by som var helt annerledes bare for tjue-tretti år siden enn den er i dag. I dag kan hele seksjoner av kjøpesentre vies klokkebutikker, forteller Nabavi.

Mange av klokkene i samlingen hans er knyttet opp mot spesifikke livshendelser. Da han giftet seg med sin norske kone, forærte hun ham en klokke fra den lille, norske klokkefabrikanten Amundsen. Da de feiret ti år som mann og kone, vanket en ny Amundsen, modellen Solar Compass G4, produsert i 49 eksemplarer.