Nå bygges det eksperimentelle fellesboliger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingrid Røise Kielland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Stavanger/Berlin/Trondheim

Fem hus tett i tett. I to år har de bygget husene sine selv – og kjenner hverandre på godt og litt vondt. Nå begynner livet i eksperimentboligene på Svartlamon i Trondheim.

Dele stue og kjøkken med naboen? Ukentlige allmøter? I de nye leilighetshusene er det rom for folk som vil bo på nye måter.

– Mange i familien skjønner ikke helt hva jeg driver med, sier Andreas Middelthon (66).

Og hva driver han med? Hvorfor vil denne mannen, som har leilighet på Stavangers vestkant, like ved konserthuset, flytte til det gamle arbeiderstrøket i østre bydel i oljebyen – for å slå seg ned i et bofellesskap?

Middelthon ser på ingen måte ut som en hippie, han er kledd pent og avslappet, jobbet i oljebransjen før han ble pensjonist. Like fullt er han nå på styremøte i Norges første kommersielle, økologiske bofellesskap – som han og kona skal flytte inn i, så snart bygget er ferdig, om ett år.

– Vi har lyst til å bo mer sosialt, sier Middelthon.

Byggearbeidene har startet, men foreløpig er det bare en prototyp, en container av tre, som står klar på tomten. Det er her det foreløpige styret i borettslaget nå møtes – de skal lage forslag til husregler og sitter rundt et bord.