36 skulpturer spredt over hele Nordland

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kåre Bulie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Mystisk. Danske Per Kirkebys huslignende skulpturer, som «Varde» (1992) i Meløy, «synes både urgamle og samtidige», påpeker kunsthistoriker Line Ulekleiv. Foto: Ernst Furuhatt

Reiser man rundt i Nordland, kan man oppleve skulpturer av en prominent gruppe internasjonale kunstnere. Boken «Skulpturlandskap Nordland» tegner kartet.

I den tyske byen Münster er en bussholdeplass samtidig en skulptur av den danske kunstneren Per Kirkeby (79): «Bushaltestelle» er en 50 meter lang rød mur med en oppholdssone midt i. Like i nærheten står nok en Kirkeby-skulptur ute i offentligheten – i samme materiale, men mindre og annerledes formgitt. Også i Kassel, en kort reise unna, er Kirkeby å se: Den beslektede, åtte meter høye «Raumskulptur» står midt i byens sentrum.

Plasseringen av Kirkebys arkitektoniske skulpturer vitner om en av de mest oppsiktsvekkende nordiske kunstkarrierene på 1900-tallet. Bussholdeplassen laget dansken til skulpturmønstringen Skulptur Projekte Münster i 1997, den andre skulpturen til samme arrangement ti år tidligere. Strukturen i Kassel plasserte han der en av gangene han deltok på Documenta, i 1992. Begge utstillingene er blant de mest meritterende i internasjonalt kunstliv, og bare noen få av verkene blir stående. At Kirkeby har opptrådt på disse arenaene en rekke ganger, henger også sammen med at han har hatt flere prestisjetunge professorater ved tyske kunstakademier.

Nesten samtidig som han deltok på Documenta IX, plasserte Kirkeby en skulptur i samme familie omtrent så langt fra europeiske kunstsentra som det er mulig å komme: Med utsikt til fjord og fjell i Meløy kommune i Nordland troner kunstnerens «Varde», laget av rød teglstein i 1992, den dag i dag.

Ikke gå glipp av noe!

Få dokumentarer, reportasjer, intervjuer og anmeldelser i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her