– Dette er historiefortelling! Kultur! Disse teppene hører hjemme på museum

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Tiller publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Marrakech

Tradisjonelle berber­tepper fra den marokkanske landsbygda er blitt uglesett i årevis. Nå betraktes de som designobjekter.

Tredjegenerasjon. Soufiane Zarib (36) er kongen av teppemarkedet i Marrakech. I hans nye show-room selger han og brødrene enorme eksklusive designtepper, basert på eldgamle teknikker og mønstre.

Tradisjonelle berber­tepper fra den marokkanske landsbygda er blitt uglesett i årevis. Nå betraktes de som designobjekter.

Ikke engang kjæresten får hvile øynene på det teppedesigner og grossist Soufiane Zarib (36) forsiktig løfter ut fra en støvete boks, forkledd som et bord, bak dagsengen i en av hans tre luksusvillaer i Marrakech.

– Beauuuutiful, sier Zarib om sin over 100 år gamle ullskatt.

Han biter seg i underleppen og vifter bort et rusk fra det tettvevde berberteppet i blodrødt og vaniljehvitt. Teppesamlingen er det mest dyrebare, mest private i hans liv.

– Dette er historiefortelling! Kultur! Disse teppene hører hjemme på museum, sier Zarib.

Han er eldst av tre brødre; de er tredjegenerasjons teppeselgere og soukens – markedets småkonger. Fra en kjølig oase med enorme teppeverk hengende fra takhøyde, selger Zarib både egne, moderne design og håndvevde vintagetepper fra den marokkanske landsbygda. Gjerne et titall av gangen, og gjerne til internasjonale kunder.