De har 20.000 artister, 4000 ansatte og er på turné i 15 år

Tekst
Foto
Montreal

Men Cirque du Soleil, verdens største nysirkus, begynte med en gjeng kanadiske gategjøglere.

Høyt og lavt. Cirque du Soleils hyperestetiske akrobatikk, her fra forestilling «Saltimbanco» i Paris i 2011. Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images

Men Cirque du Soleil, verdens største nysirkus, begynte med en gjeng kanadiske gategjøglere.

Teltet ligner en luftspeiling der det ligger, ytterst på den brede piren i kanadiske Montreals gamle havn. Men Le Grand Chapiteau er sirkusteltet til Cirque du Soleil, verdens største nysirkus – som siden det ble grunnlagt i 1984 har gjenoppfunnet sjangeren, droppet dyrene og erobret verden.

I teltet har dagens trening begynt. Dina Sok fra Kambodsja øver på stram line i hovedmanesjen. Den nyeste forestillingen, «Volta», har nettopp hatt premiere. Forestillingene vises alltid først her i Montreal – som en hyllest til byen, provinsen Quebec og den franskkanadiske kulturen som fødte sirkuset – før de sendes ut på sine årelange turneer rundt kloden. Hver forestilling spilles normalt i ti til 15 år.

I motsetning til i tradisjonelt sirkus, hvor artistene gjerne fødes inn i bransjen, kan hvem som helst læres opp til å delta i en nysirkusforestilling. Til «Volta» har Cirque du Soleil lett etter nye talenter i bakgater og asfaltparker. Gategjøglere. Ungdom som sprenger grenser. Dina Sok trener mot C-momentet, en salto med landing på linen. Om og om igjen gjør han det. Det er stille i det store teltet. Bare lavmælte tilbakemeldinger fra trenerne.

Spillemann. Fra Cirque du Soleils nyeste forestilling «Volta», som handler om en futuristisk gameshow verts reise for å gjenfinne seg selv. Foto: Patrice Lamoureux

Fakta: Cirque du Soleil

Verdens ledende nysirkus.

Grunnlagt i 1984 av gategjøglere i Québec by i Canada.

Revolusjonerte sirkussjangeren og fikk i løpet av 1990-tallet global berømmelse.

Er verdens ledende nysirkus og et av verdens mest kjente merkevarenavn – i 2008 lå det på 21. plass på Forbes' liste.

Har over 4000 ansatte og spiller for tiden 18 ulike forestillinger rundt i verden. Syv er permanente forestillinger i Las Vegas. Hver forestilling spilles normalt i 10–15 år.

Alle forestillinger og nesten alt materiell produseres på det internasjonale hovedkontoret i Montreal, hvor omtrent 1500 mennesker jobber.

Nesten 200 millioner mennesker har sett Cirque du Soleils forestillinger.

cirquedusoleil.com