De har 20.000 artister, 4000 ansatte og er på turné i 15 år

Tekst

Vil du få varsel hver gang Christian Lysvåg publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Montreal

Men Cirque du Soleil, verdens største nysirkus, begynte med en gjeng kanadiske gategjøglere.

Høyt og lavt. Cirque du Soleils hyperestetiske akrobatikk, her fra forestilling «Saltimbanco» i Paris i 2011. Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images

Men Cirque du Soleil, verdens største nysirkus, begynte med en gjeng kanadiske gategjøglere.

Teltet ligner en luftspeiling der det ligger, ytterst på den brede piren i kanadiske Montreals gamle havn. Men Le Grand Chapiteau er sirkusteltet til Cirque du Soleil, verdens største nysirkus – som siden det ble grunnlagt i 1984 har gjenoppfunnet sjangeren, droppet dyrene og erobret verden.

I teltet har dagens trening begynt. Dina Sok fra Kambodsja øver på stram line i hovedmanesjen. Den nyeste forestillingen, «Volta», har nettopp hatt premiere. Forestillingene vises alltid først her i Montreal – som en hyllest til byen, provinsen Quebec og den franskkanadiske kulturen som fødte sirkuset – før de sendes ut på sine årelange turneer rundt kloden. Hver forestilling spilles normalt i ti til 15 år.

I motsetning til i tradisjonelt sirkus, hvor artistene gjerne fødes inn i bransjen, kan hvem som helst læres opp til å delta i en nysirkusforestilling. Til «Volta» har Cirque du Soleil lett etter nye talenter i bakgater og asfaltparker. Gategjøglere. Ungdom som sprenger grenser. Dina Sok trener mot C-momentet, en salto med landing på linen. Om og om igjen gjør han det. Det er stille i det store teltet. Bare lavmælte tilbakemeldinger fra trenerne.

Spillemann. Fra Cirque du Soleils nyeste forestilling «Volta», som handler om en futuristisk gameshow verts reise for å gjenfinne seg selv. Foto: Patrice Lamoureux

Fakta: Cirque du Soleil

Verdens ledende nysirkus.

Grunnlagt i 1984 av gategjøglere i Québec by i Canada.

Revolusjonerte sirkussjangeren og fikk i løpet av 1990-tallet global berømmelse.

Er verdens ledende nysirkus og et av verdens mest kjente merkevarenavn – i 2008 lå det på 21. plass på Forbes' liste.

Har over 4000 ansatte og spiller for tiden 18 ulike forestillinger rundt i verden. Syv er permanente forestillinger i Las Vegas. Hver forestilling spilles normalt i 10–15 år.

Alle forestillinger og nesten alt materiell produseres på det internasjonale hovedkontoret i Montreal, hvor omtrent 1500 mennesker jobber.

Nesten 200 millioner mennesker har sett Cirque du Soleils forestillinger.

cirquedusoleil.com