«Hun er en enmannshær»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Tilbaketrekningen. – Man møter jo ganske mange narsissister innen kulturfeltet. Og etter at jeg sluttet i band, var det et poeng for meg at det skulle ikke jeg være, da. Jeg skulle peke på andre. Jeg skulle skape et fellesskap, sier Synne Øverland Knudsen om hvorfor hun startet produksjonshuset Fanfare forlag.

Multi-utgiver. – Hvis man skal drive på egenhånd, gjør man det jo fordi man ønsker å forandre noen ting. Og det er jo en kamp. Det er jo mye lettere å innordne seg. Å bare være et forlag. Å bare være musiker. Å være kunstner. Én ting, da. Som er veldig tydelig. Hva du er, sier Synne Øverland Knudsen.

Synne Øverland Knudsen ga avkall på Spellemannpris og verdensturné i protest mot Statoil. Nå har hun bygd opp et lite medieimperium.

En ettermiddag før jul gikk Synne Øverland Knudsen (28) på gaten i Oslo og følte seg litt desillusjonert. (Det gjør hun for så vidt «tidvis og hele tiden».) Så passerte hun favorittbokhandelen sin, som ved disken hadde stilt ut den nye diktsamlingen til en poet hun digger, utgitt av et forlag hun har respekt for.

– Og jeg tror boken er bra, det er ikke det. Men den var trykt på elendig papir og så bare ut som … En liten kvadrat, liksom. En liten fjert, sier hun.

– Det bare føltes som ren og skjær kapitalisme. Her er det noen som skal øke profittgevinsten. Sånne ting begynte jeg å tenke. Hvorfor trykker dere opp en liten fisleblekke som folk ikke har lyst til å ha i hyllen? Setter dere ikke pris på denne forfatteren? Har dere ikke trua?

Fakta: Synne Øverland Knudsen

Daglig leder for Fanfare forlag

Født i 1989. Oppvokst i Elverum.

Bakgrunn: Keyboardist i Team Me (2010–2012). Master i nordisk litteratur fra Universitetet i Oslo. Hoppet av tekstforfatterstudiet på Westerdals.

Neste nummer av Fanfare kommer i mars.

fanfare.as

Der og da gikk et lys opp for henne.