Inviterer verdens beste sjakkspillere til fotoutstilling

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Kunstfotograf og sjakkentusiast Dag Alveng ser tilbake på sin 40 år lange karriere med utstilling på Henie Onstad og inviterer verdens beste sjakkspillere til dyst.

– Jeg husker ikke hvor mange meter vegg det er på Høvikodden. Det er mange. Jeg tenkte det ville bli en utfordring å fylle alt, men det er jo egentlig ikke det, sier Dag Alveng (64), i sin gule sofa i loftsatelieret i Gamlebyen i Oslo, en halvrøkt Lucky Strike i neven.

Utenfor vinduene er hovedstaden i synlig forandring. Den evinnelige hamringen i Bjørvika, utgravingen av Follobanen som herjer bare meter unna inngangsdøren. På et bord midt i rommet har noen oppført et utstillingslokale i miniatyr, små pappvegger med enda mindre bilder limt på. Originalene står langs samtlige vegger, tavlestore fotografier, fire–fem i dybden. I kjøkkenkroken har assistentene hans samlet seg rundt kaffe og lussekatter.

– Det går over stokk og stein. Jeg har tid til å snakke, men det føles ikke sånn inni hodet. Uten assistentene mine hadde jeg ikke hatt en sjanse i havet. Siden jeg fikk telefonen i mai, har vi jobbet kontinuerlig, forteller han.

Fakta: Dag Alveng

Norsk kunstfotograf

Født i 1953 i Oslo.

Utdannet ved Trent Polytechnic i Nottingham. Avbrutte medisinstudier ved Universitetet i Oslo.

Startet Fotogalleriet sammen med Bjørn Høyum og Tom Sandberg i 1977.

Debuterte med utstillingen «Vegger» ved Fotogalleriet i 1979.

Innkjøpt av The Metropolitan Museum of Art, The Museum of Modern Art, Museum Folkwang, Stedelijk Museum, Sprengel Museum, Moderna Museet, Museet for samtidskunst og Henie Onstad Kunstsenter.

Åpner utstillingen «Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter 9. februar.

alveng.com

Bindeleddet