Fra deltablues og Duke Ellington til tidlig synthesizermusikk: Et halv århundre med viktig musikkhistorie kan høres på nett for første gang. Foto: The Great 78 Project

Dette arkivet er som en tidsmaskin for ørene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Fra deltablues og Duke Ellington til tidlig synthesizermusikk: The Great 78 Project samler et halv århundre med viktig musikkhistorie.

I vår tid tar vi det for gitt at musikken alltid følger med oss. Nye teknologier for lagring og lytting kommer og går, men du kan alltid høre Steely Dans «Aja».

Nylig var jeg til stede på et Classic Album Sundays-arrangement der en gruppe på om lag 70 musikk- og lydentusiaster lyttet til en amerikansk førstepressing på lp av dette mesterverket fra 1977, på et stereoanlegg til flere millioner kroner. Underveis ble jeg minnet om min første utgave, på ferdiginnspilt kassett. «Aja» har opp gjennom årene også vært å få på 8-spors kassett, spolebånd, cd og som nedlastbare lydfiler, mens de fleste i dag hører platen på sin foretrukne strømmetjeneste.

Viktig arv

Men vi har ikke hele musikkhistorien med oss på denne måten. Fra 1890-tallet og frem til lp-platen slo gjennom på 1950-tallet, var 78-platen det dominerende formatet. De meget skjøre platene, populært kalt steinkaker på norsk, ble hovedsaklig presset av en blanding av et materiale kalt skjellakk, laget av sekretet fra en asiatisk hunnbille (!), samt pulverisert skifer, kalkstein og andre materialer, og avspilt med 78 omdreininger i minuttet.