Hun ble et moteikon da Dior laget t-skjorte med hennes sitat på

Tekst

Vil du få varsel hver gang Chimamanda Ngozi Adichie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Selv går Chimamanda Ngozi Adichie, forfatterstjernen bak «We should all be feminists»-sitatet, helst i nigerianske klær. Her skriver hun om hvorfor.

Slagferdig. Med sitt «We should all be feminists»-slagord, ble den nigerianske forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie sitert av verdensstjernen Beyoncé så vel som av motehuset Dior. I D2 skriver hun: «Hvis jeg hadde et stilmotto, må det ha vært å gå i klær jeg likte», om sitt Wear Nigerian-prosjekt. Foto: Stephen Voss/Redux

Selv går Chimamanda Ngozi Adichie, forfatterstjernen bak «We should all be feminists»-sitatet, helst i nigerianske klær. Her skriver hun om hvorfor.

Mamma kledte oss alltid pent, meg i små pikekjoler med smale liv, brødrene mine i dress og nystrøkne skjorter. For å gå ut, sa hun, måtte vi «di ka mmadu», som direkte oversatt betyr «se ut som et menneske». Vi snakket både igbo og engelsk hjemme, men dette sa hun alltid på igbo, det mest poetiske språket, som om hun ville legitimere sin egen tro på å kle seg pent med billedbruk.

Vi dro ofte til markedet for å kjøpe stoffer, til skredderen for å bli tatt mål av. Men det var butikkjøpte plagg – vi kalte dem «ferdigsydde» – som var høydepunktene, dels fordi sømmen var feilfri, dels fordi skreddere var billige og fantes overalt, så det minst vanlige ble det mest ettertraktede.

Hvis faren min, som var professor, skulle til Europa på en konferanse, gledet jeg meg til de utenlandske kjolene, og jeg elsket dem enda heftigere fordi de var utenlandske.