Ti ektemenn på to uker

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kåre Bulie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Av Nasjonalmuseets tallrike «Troløse bilder» er et øye med tyggegummi over, ti brudebilder og ti avissider blant dem som fester seg.

Brudepar. I det omfangsrike kunstprosjektet «Brud 1» fra 1993 poserte kunstneren Vibeke Tandberg for fotografen i fullt bryllupsutstyr sammen med ti ulike menn. Dermed stilte hun interessante spørsmål om alt fra kvinneroller til en av verdens mest utbredte billedkategorier, bryllupsfotografiet. Foto: Vibeke Tandberg

Av Nasjonalmuseets tallrike «Troløse bilder» er et øye med tyggegummi over, ti brudebilder og ti avissider blant dem som fester seg.

Sommeren 1993 var etter medieoppmerksomheten å dømme uvanlig travel for 25 år gamle Vibeke Tandberg: Norsk presse meldte at hun giftet seg med ti menn.

Sammen med hver og en av dem tok hun, som seg hør og bør, turen til bryllupsfotografen og lot seg avbilde i hvit, storslått brudekjole ved siden av sin like velkledde brudgom. Accessoirene varierte – slør, magebelte, sløyfe, blomst i knapphullet – men brudebuketten og brudebildets mange andre visuelle konvensjoner forenet fotografiene. Alle bar de dessuten signaturen Lund.

Nå henger de på en vegg i Nasjonalgalleriet, ved siden av ti avissider fra perioden 2. til 18. august 1993. På hver av sidene er et av brudebildene rykket inn – helt i tråd med måten slike bilder har offentliggjort norske pars lykke på i generasjoner. Detaljorienterte og særlig ivrige norske avislesere kunne avdekke oppsiktsvekkende paralleller: Sunnmørsposten meldte 3. august at Vibeke Tandberg hadde giftet seg med Trygve 24. juli i Stavanger. Samme dag rapporterte Trønder-Avisa at Vibeke Tandberg hadde giftet seg med Søren i Göteborg 24. juli.

Også på Lillehammer kunne man denne dagen lese om Vibeke Tandbergs ekteskapsinngåelse: I Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer sto det at hun hadde giftet seg med Arild, og at paret var blitt viet i Kristiansand. At Sandefjords Blad dagen før hadde meldt om Tandbergs ekteskap med Jens Petter, samme dag som Varden hadde brakt nyheten om bryllupet hennes med Anders i Elverum, gjorde forvirringen komplett.