Møt verdens mest berømte kurator

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kåre Bulie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Hans Ulrich Obrist er flere ganger kåret til kunstens mektigste.

Kunstmunk. – Jeg var en slags oppgiret omreisende munk, jeg ville samle all kunnskapen jeg kunne, i en by, og bringe den videre til den neste. Ikke bare kom jeg til en by og tok med meg informasjon, jeg brakte også med meg, slik munkene gjorde, sier Hans Ulrich Obrist om sine tidlige kunstreiser.

Hans Ulrich Obrist er flere ganger kåret til kunstens mektigste.

Klokken er åtte denne søndagsmorgenen, men Hans Ulrich Obrist har vært oppe siden seks. Han har allerede studert en bok om kunsten til den nylig gjenoppdagede Siri Aurdal, lest to romaner av Dag Solstad, vært på Instagram og – slik han gjør hver morgen – lest i livsverket til Édouard Glissant. Obrist betrakter den avøde forfatteren fra Martinique som «den ultimate verktøykassen for det 21. århundre» på grunn av hans nyanserte syn på globalisering.

– Som Glissant sier, skal vi ikke glemme at reaksjonen mot globalisering kan være enda verre, sier Obrist.

– Den har gitt oss Donald Trump og nye former for rasisme og manglende solidaritet.

På bordet foran Obrist, i et anonymt møterom, ligger to fargesprakende telefoner som gir lyd fra seg nærmest kontinuerlig. Begge bærer de velkjente initialene HUO. Verdens eneste virkelig berømte kurator er i Oslo for å snakke om sitt 89plus-prosjekt, som handler om kunstnere født i eller etter 1989. I tillegg til foredraget han skal holde på Office for Contemporary Art Norway, skal han denne dagen møte Dag Solstad, Vanessa Baird og Siri Aurdal og besøke Kunstnernes Hus, Munchmuseet, Astrup Fearnley-museet og Schloss, Ida Ekblads galleri.

– Derfor sa Glissant at vi behøver noe som heter mondialité, fortsetter Obrist.