– «Lady Bird» er min hevn

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingvild Paulsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Greta Gerwig kom aldri inn på dramatiker-studier. Nå har hun skrevet og regissert filmen «Lady Bird», som er nominert til fem Oscar-statuetter.

Fra indie til Hollywood. Med fem nominasjoner fra Oscar-akademiet for sin regidebut «Lady Bird», feires Greta Gerwig som fremtidens filmskaper. Foto: Victoria Will/Invision/TT

Greta Gerwig kom aldri inn på dramatiker-studier. Nå har hun skrevet og regissert filmen «Lady Bird», som er nominert til fem Oscar-statuetter.

– Jeg vil fortelle en historie om mor og datter, sier filmskaper Greta Gerwig (34).

– Stopper du en hvilken som helst kvinne på gaten og spør henne om forholdet til moren, så får du aldri et enkelt svar. Relasjonen er vakker, kompleks, problematisk og sprø, og den er alt for sjeldent representert på film.

Dette har Gerwig gjort noe med. Først skrev hun manus til «Lady Bird». Deretter bestemte hun seg for å kaste seg utpå og regissere filmen selv. Det viste seg å være en lur beslutning. For siden filmens premiere i USA i fjor høst har hun jublet, grått, ledd og hyperventilert seg gjennom en takketale på Golden Globes, da den vant beste film innen musikal eller komedie.

Fakta: Greta Gerwig

Amerikansk skuespiller, manusforfatter og regissør.

Født i 1983 i Sacramento, California.

Samboer med manusforfatter og regissør Noah Baumbach, som hun ofte også jobber sammen med. Ett bonusbarn.

Kjent for indie-filmene «Frances Ha» (2012) og «Mistress America» (2015), der hun både har hovedrolle og har skrevet manus sammen med Baumbach. Har også spilt i filmene «20th Century Women» og «Jackie».

Aktuell med «Lady Bird», nominert til fem Oscar, som avholdes ut 4. mars. Filmen skapte ståhei da den fikk 100 prosent positive anmeldelser og ny rekord på filmkritikknettsiden Rotten Tomatoes.

«Lady Bird» har norsk premiere 16. mars.

Filmen satte ny rekord i gode anmeldelser på nettstedet Rotten Tomatoes og New York Times kalte den «perfeksjon». Nå er «Lady Bird» nominert til fem Oscar-priser, inkludert den gjeve trioen beste originalmanus, beste film og beste regi.