Mestermøte. Marcel Proust ga Vermeer-maleriet «Utsikt over Delft», fra annen halvdel av 1600-tallet, en særlig berømt rolle i sin romansyklus «På sporet av den tapte tid». I bokverket føyer det seg inn i en uvanlig lang og interessant rekke av klassisk billedkunst. Foto: NTB Scanpix

Marcel Prousts malerier

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kåre Bulie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Marcel Prousts «På sporet av den tapte tid» er full av berømte malerier. Samtidig med at serien gjenutgis på norsk, sendes Eric Karpeles' billedveiviser ut igjen.

I 1902 reiste Marcel Proust (1871–1922) for andre gang fra sitt hjem i Paris til Holland. Første gang hadde forfatteren reist for å studere en Rembrandt-utstilling i Amsterdam. I tillegg til å besøke Frans Hals-museet i Haarlem dro han denne gang til Haag, byen som huser det tradisjonsrike Mauritshuis. I museet så han «Utsikt over Delft» av 1600-tallsmaleren Vermeer. Fremstillingen av byen Vermeer arbeidet i, traff Proust så sterkt at han senere slo fast til en venn: «Jeg hadde sett verdens vakreste bilde.»

«Mens han sto foran Vermeers oppslukende mesterverk i Haag, erfarte den fremtidige forfatteren av 'På sporet av den tapte tid' kunstens triumf over tiden», skriver Eric Karpeles i «Paintings in Proust. A Visual Companion to 'In Search of Lost Time'». Boken kom ut i 2008, men Thames & Hudson har nå lansert den i ny utgave.

«Utsikt over Delft» føyer seg nemlig inn i en formidabel rekke malerier som opptrer i de syv bøkene som utgjør «På sporet av den tapte tid», og Karpeles har satt seg fore å samle dem. Da Proust så Vermeer-bildet for første gang – han så det igjen på en Paris-utstilling ikke lenge før han døde – var ikke maleren i nærheten av å være like kjent som han er i dag. Først i andre halvdel av 1800-tallet var Vermeer blitt gjenoppdaget. Nettopp å illustrere kunstneriske og intellektuelle motesvingninger er imidlertid en av mange funksjoner Proust gir maleriene i romanene sine.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

I dag, derimot, er trolig nederlenderens bilde blant de aller høyest skattede kunstverkene som opptrer i «På sporet av den tapte tid», og scenen det spiller en særlig viktig rolle i, blant de mest sagnomsuste. Proust lar nemlig forfatteren Bergotte dø like etter at han har betraktet «Utsikt over Delft», en scene Bergottes virkelige kollega ifølge Karpeles arbeidet med helt frem til sin egen død.