Drømmeball. Ammerud Baskets spillende trener Thomas Vangen (38) strekker seg i fortvilelse etter en ball på avveier. Den norske basketballigaen BLNO ble i sin tid startet opp etter mal fra NBA, og basketlederne drømte om at det skulle bli den nye norske folkesporten. Det ble med drømmen.

Rett på dunken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sindre Leganger publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Mens nabolandene konkurrerer på høyeste internasjonale nivå, må Norges Basketballforbund feire sitt 50-årsjubileum uten et skikkelig landslag. Hvorfor kan ikke nordmenn dunke?

Fra taket i idrettshallen på Apalløkka i Groruddalen henger en tung, grå duk og deler basketbanen i to. På den ene siden løper fire småunger rundt og slenger en ball mellom seg. På den andre er spillerne på Ammerud Basket, et av Oslos lag i den norske basketligaen (BLNO), samlet til trening. Ti spillere skyter mot én kurv. Manglende halltid gjør at eliteserielaget bare trener på halve banen.

Abdi Yakub (18), lagets yngste spiller og et lovende talent, får beskjed om å tørke banen med en mopp. Det er Furuseth-guttens første sesong på det øverste basketballnivået i Norge.

– Hvor mange autografer har du skrevet så langt?

– Ha-ha! Ingen. Dette er ikke Tippeligaen. Vi får ikke mye oppmerksomhet.

– Hvor langt unna er dette NBA?