Plukker plagg. Designere, og celebriteter, blir stadig kritisert for å plukke elementer fra andre, mindre privilegerte kulturers klesskap, på en lite respektfull måte.

Får kritikk for «mote-kolonialisme»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kristiane Larssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Illustrasjon

Motefeltet er blitt et minefelt.

«Kjære @gucci», skrev en tvitrer, Harjinder Singh Kukreja, i slutten av februar: Sikh-turbanen er «ikke et hot, nytt tilbehør for hvite modeller», men hellig for praktiserende sikher.

Det var dagen etter Guccis visning under moteuken i Milano. Motevisningen fant sted i noe som lignet en steril operasjonssal, og den var kuriøs: Det var som om stjernedesigner Alessandro Michele fremførte en slags åpen hjerneoperasjon foran publikum; eksponerte alle avkroker av egen kreativitet. Her kom modeller bærende på naturtro replikaer av egne hoder, av en slange og et fabeldyr fra eventyrverdenen som accessoirer – men også med tilbehør inspirert fra denne verdenens deler: Tradisjonelle turbaner, blant annet, tredd nedover noen lyse modellhoder.

Lånte fjær. Victoria’s Secret gikk ut med en beklagelse, etter at undertøysprodusenten brukte den ærverdige fjærpryden som accessoir. Foto: Michael Stewart/Gettyimages

I løpet av de neste 24 timene var tvitrere tent: «Å bruke falske sikher/turbaner er verre enn å selge falske Gucci-produkter», skrev Krukreja. Hver eneste dag blir sikher diskriminert for å bruke turban, tvitret en YouTube-komiker som kaller seg Gurpy Colors: «men når du putter den på en hvit person, er det plutselig moteriktig og kult?!?!».

Fakta: Kulturell appropriasjon

Handler om å låne eller tilegne seg elementer fra andre kulturer.

Desiste årene har debatten om kulturell appropriasjon på motefeltet intensivert i sosiale medier: Designere, og kjendiser, blir stadig kritisert for å plukke elementer fra andre, mindre privilegerte kulturer, på en måte noen finner lite respektfullt, uten tydelig å kreditere eller ta hensyn til opphavet.