– Jeg knar. Som brøddeig. Jeg hamrer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Norske Synnøve ble «Sylvia of Hollywood», filmstjernenes supertrener.

Hardtslående. «Norsk dame betales for at dænge filmstjerner», skrev Nordisk Tidende, en norskspråklig avis i USA, om Sylvia Ulbeck i 1931. Senere skrev "Sylvia of Hollywood" bestselgende bøker, magasinspalter og fikk eget radioprogram. Foto: Library of Congress

Norske Synnøve ble «Sylvia of Hollywood», filmstjernenes supertrener.

«Hennes navn er like kjent som det til president Roosevelt, Mikke Mus og Garbo. Sylvia av Hollywood har bragt mer skjønnhet til en verden utsultet på skjønnhet enn all verdens fuktighetskremer i sminkediskene», skrev New York-magasinet Modern Screen i oktober 1935.

Syltynne Sylvia Ulbeck, halvannen meter høy og med en tydelig norsk aksent, hjalp skuespillerne i Hollywood i form med strenge dietter, massasje og treningsprogram. Hun var en pioner som personlig trener og massør. Sylvia mente alle kunne trenge et dask mellom skuldrene for å rette ryggen og at filmstjernenes fett kunne masseres bort gjennom porene, «som poteter gjennom en sil».

– Jeg vet hva som er galt med dem før de har sagt et ord. «What the hell! Du ser forferdelig ut! Dra opp de skuldrene og trekk inn magen! Inn med tærne!» sier jeg. De elsker det, fortalte Sylvia Ulbeck i et intervju med fanmagasinet Screenland i 1931.

I et USA preget av børskrakk og Den store depresjonen skrev hun motiverende magasinspalter og bestselgende bøker med råd om trening, skjønnhet og helse: «Du kan hvis du vil! Men du må røre på de late bena og de trege tankene dine.»

– Hun var et fyrverkeri, sier historiker Amanda Regan ved George Mason University, som har skrevet avhandling om Sylvia Ulbeck.