Skifinneren. Fjellguide Magnus Strand og følge på vei opp Nonsfjellet i Gratangen, nord for Narvik. Turen er beskrevet i Mikael af Ekenstams «Toppturer rundt Narvik», men gås ikke ofte, forteller Strand.

Sa opp toppjobb i finansverdenen for å bli skiguide

Tekst

Vil du få varsel hver gang Johan Johnson publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Herjangen

Magnus Strand forlot den internasjonale bankverdenen for å flytte til Narvik og gå på ski.

Fjellguide Magnus Strand har stått grytidlig opp for å nå dagens mål sammen med en gruppe turister: Nonsfjellet i Gjesdal, Gratangen. Bilene parkeres ved en liten avstikker i bygda Foldvik, en times kjøretur nord for Narvik, like over fylkesgrensen til Troms. Her finnes ingen parkeringsvakter eller tutende taxier, bare knirkende snø under føttene. Den profesjonelle skikjøreren Marcus Caston fra Salt Lake City, USA, er likevel en smule urolig.

– Kan vi parkere her? Blir ikke folk forbannet?

I sitt rette element. Den svenske fjellguiden Magnus Strand viser vei gjennom bjørkeskogen. – Det er her sjelen min hører hjemme.

Magnus Strands brede smil er svar nok. Skifellene monteres, og snart labbes det mot åpningen i skogen, inn til Nonsfjellbotn og stigningen opp mot ryggen mellom Kvannto og Nonsfjellets topp. Til tross for at turen er en av Mikael af Ekenstams utvalgte i «Toppturer rundt Narvik», gås den ikke ofte, forteller Stand.

Topptursesongen i Norge er på sitt beste når det så vidt har begynt å blomstre i lavlandet. De kalde nettene gjør snøen hardpakket og solid, og dagene er lange og lyse – spesielt i nord. I tillegg er årets vinter en av de mest snørike på flere tiår, og skisesongen vil trolig strekke seg langt ut i sommermånedene.