– Jeg har hørt om dette stedet i hele mitt voksne liv. Da jeg fikk tilslaget, gråt jeg av glede

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hugo Lauritz Jenssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Sandbu/Fontareches

Bli med inn i kunstner Kjell Erik Killi-Olsens franske slottsborg i Provence – og hans 20-millionersgård i Vågå.

Lidenskapelig ro. Kjell Erik Killi-Olsen skaper kunst som er rabiat surrealistisk og preget av avgrunnsdyp fortvilelse, det viltreste humør og en livshungrende og heftig seksualitet.

Bli med inn i kunstner Kjell Erik Killi-Olsens franske slottsborg i Provence – og hans 20-millionersgård i Vågå.

– Det er ikke slik at jeg samler på hus. Men i tiden og livet er skaperprosessen det mest fascinerende. Undringen. Jeg bor alene. Jeg er heldig; jeg har valgt det selv. Alt handler om å skape. På disse stedene skaper jeg et lite teater, et lite univers.

Trønderkosmopolittens eksil. Alleen inn til Chateau de Fontarèches angir veien inn til et praktfullt borgslott fra 1400-tallet, et kvartes kjøretur utenfor Uzès. Kjell Erik Killi-Olsen har brukt mange år og et ukjent millionbeløp på restaureringen.

Han snakker et arkaisk, velsoignert fintrøndersk og har samtidig en rebelsk punker putrende i blodet. Kunstneren tasser gjennom sine gedigne franske slottssaler på myke, marokkanske tøfler i silkefløyel mens høyt luende peisbål jager kulden.

Fakta: Kjell Erik Killi-Olsen

Maler, billedhugger og grafiker

Født i 1952 i Trondheim.

Utdannet ved Kunstskolen i Trondheim, Akademia Sztuck Pięknych i Kraków i Polen, Statens Kunstakademi i Oslo.

«Salamandernatten» er et hovedverk. 72 figurer, mer enn tre meter høye, hentet inspirasjon fra ødeleggelsen av regnskogene og ble skapt i Brasil for São Paulo-biennalen i 1989.

Thomas Manns «Døden i Venedig» var utgangspunkt for en stor syklus malerier, utgitt av Den norske Bokklubben, 1992. Har også illustrert Dag Solstads «Genanse og verdighet», Forlaget Oktober, 1999.

Festspillutstiller i Bergens Kunstforening, 1995. Stilte ut på Henie Onstad Kunstsenter i 2005.

Stilte sist høst ut «The Long Journey», malerier og skulpturer, på Galleri Brandstrup i Oslo.

Trondheim Kunstmuseum viser «Killi-Olsen New York 1983» frem til 6. mai.

«Killi-Olsen: skulpturer» stilles ut i Dronning Sonja Kunststall fra 13. mars. Her er skulpturer fra hele hans kunstnerskap, også noen helt nye.

D2 har besøkt kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen (65) på begge hans steder: Gården Sandbu i Vågå og denne gamle borgen eller slottet Fontarèches, et kvarters kjøretur utenfor Uzès sør i Frankrike.