Insektverden. En dansende tordivel ønsker velkommen til det rare, fargesprakende tekst- og bildeuniverset Inger Hagerup og Paul René Gauguin skapte i fellesskap. Foto: Sigurd Fandango

Familietradisjon. Paul René Gauguin, her avbildet i 1955, fulgte tradisjonen fra sin langt mer berømte farfar, Paul Gauguin, og ble billedkunstner. Foto: NTB / Scanpix

Gauguins norske barnebarn

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kåre Bulie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Munchmuseet viser den verdensberømte Paul Gauguins bilder i vår. Men visste du at det er hans norske sønnesønn som har illustrert Inger Hagerups barnerim?

Tre kenguruer fra Odense med neste generasjon i pungen, alpelue på hodet og kaffekopp i hånden. En krokodille fra Kragerø som måker snø bak mørke briller. 16 små tordivler som danser i ring rundt sin billefar, som utstyrt med hatt, paraply og dokumentmappe balanserer i kronen av et tre – på vei til Lillesand.

Alle de også bokstavelig talt fargesprakende figurene er signert Paul René Gauguin (1911–1976) og opptrer i «Så rart», barneboken han ga ut sammen med Inger Hagerup fem år etter krigens slutt, og som siden har fortsatt å komme ut igjen med jevne mellomrom. «Så rart» er et sjeldent vellykket eksempel på samarbeid mellom en lyriker og en visuell kunstner, og er med rette blitt en moderne barnebokklassiker.

Hagerups og Gauguins blikk på verden er fruktbart underliggjørende: Verden er ganske visst rar