Moderne. Doshis Institute of Indology-bygning i Ahmadabad er et tidlig verk som er tydelig påvirket av hans samarbeid med Le Corbusier. Foto: Pritzker Architecture Prize

90-årig indisk arkitekt mottok Pritzkerprisen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kåre Bulie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Forener vestlig modernisme og lokale tradisjoner.

For tre år siden besøkte jeg den indiske byen Ahmadabad. Først og fremst dro jeg dit for å studere arbeidet til en europeisk arkitekt: I første halvdel av 1950-tallet tegnet sveitsisk-franske Le Corbusier en serie bygninger i den indiske millionbyen som i hovedsak er kjent for sin gamle tekstilindustri.

Ledsaget av ville apekatter vandret vi mellom etasjene i det elegante betonghovedkvartertet Le Corbusier tegnet for tekstilfabrikantene. I det forfalne museet han tegnet for byen, lærte vi om lokal kulturhistorie. Ahmadabad-prosjektene hans har imidlertid havnet i skyggen av byen Chandigarh lenger nord, som Le Corbusier planla fra grunnen av og tegnet langt mer monumentale bygninger i.

Prisvinner. Som representant for India tilfører Balkrishna Doshi noe nytt til listen over vinnere av Pritzkerprisen. Foto: Pritzker Architecture Prize

Fakta: Balkrishna Doshi

Indisk arkitekt og vinner av årets Pritzkerpris.

Født 1927.

Kjent for å ha tegnet offentlige bygg som skoler og gallerier, men ikke minst for sitt arbeid med sosial boligbygging i hjemlandet.

Samarbeidet som ung med Le Corbusier og Louis Kahn og er sterkt påvirket av vestlig modernisme.

Har siden 1956 drevet sitt eget arkitektkontor i India og forent modernismen med lokale tradisjoner.