– Jeg faller vel egentlig mellom alle stoler

Tekst

Vil du få varsel hver gang Nils Anker publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Hun har allerede en internasjonal modellkarriere og hylles for sitt skuespill. Nå er hun klar med platedebuten.

Svart løype. Kaya Wilkins, kjent som Okay Kaya, har en fot inni tre uttrykksformers elitesjikt: En mangeårig modellkarriere, sist kronet med jobber for storaktører som Balenciaga og Burberry, en ledende rolle i Joachim Triers internasjonale slager «Thelma», og sist: En musikerkarriere som har ledet til samarbeid med en rekke store navn og albumdebuten «Both».

Hun har allerede en internasjonal modellkarriere og hylles for sitt skuespill. Nå er hun klar med platedebuten.

​Jeg så en gang – for flere år siden – Kaya Wilkins på gaten i New York. Det var like ved Washington Square Park, en av gatene inn i Greenwich Village. Hun kom slentrende i fullhvit t-skjorte, lyse, uformelige jeans, gummisko og et skateboard under armen.

Hun var hakket lavere enn jeg trodde, og ved siden av henne gikk en liten pjokk i akkurat samme utrustning. Var det en lillebror? En knapt kjønnsutviklet knekt fra noen purunge, vilt progressive skatemiljøer på nedre Manhattan? Si det? Wilkins selv utstrålte i alle fall en uanstrengt cool som selv disse utstuderte gatestubbene bare kunne drømme om.

Og viktigst: Hun så ut til å gi jevnt faen i det hele, i alt det som nevnes her. Hun var ute og ruslet fra A til B med en liten sprett på slep, hverken mer eller mindre.

Men hun hadde dette noe​, noe ukrenkelig, noe maskulint, noe sårbart, noe som rakk lengre enn alminnelig skjønnhet – alle er jo pene i Norge og New York om dagen.

Ja takk, begge deler. Kaya Wilkins omtales av mange som å befinne seg mellom mange kategorier på flere livsområder. Så heter da også albumdebuten «Both». Med kjæresten Aaron Maine (også han litt genderfluid – kjent som artisten Porches) gikk hun fra å være fan og borderline groupie til venn, musikalsk samarbeidspartner og kjæreste.