Skulpturell. Den fargesprakende og -skiftende Allianz Arena har profilert byen den ligger i, det beste laget som spiller på den, og arkitektkontoret som står bak den – henholdsvis München, Bayern München og Herzog og de Meuron. Foto: Shutterstock.com

Fotballkatedralene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kåre Bulie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Kunst og arkitektur møter fotball på flere arenaer enn man skulle tro.

Mens Gardermoen-passasjerer fra utlandet nå blir møtt av et originalt Edvard Munch-maleri, Munchmuseets «Hode ved hode», kan reisende ved G-utgangene på Münchens hovedflyplass bruke ventetiden til å studere en kopi av et langt mer monumentalt verk. Like ved butikkene til klesmerkene Gant og Max Mara befinner en diger, lysende skapning med runde hjørner og en spaservei rett gjennom seg.

Originalen er skapt av de feirede sveitsiske arkitektene Herzog og de Meuron og befinner seg en kort kjøretur unna. Den heter Allianz Arena, har siden åpningen i 2005 vært hjemmebanen til Bayern München, regionens ledende fotballklubb, og er et av de mest omtalte nye stadionanleggene i verden etter årtusenskiftet. Særlig kjent er det for sine fargeskifter: Den avrundede formen veksler mellom å være hvit, rød og blå og er derfor meget synlig i terrenget.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Da jeg tilfeldigvis var innom kopien for noen uker siden, var det imidlertid ingen som spilte fotball der. Folksomt var det likevel inne i strukturen som, i motsetning til originalen, tar imot alle som ønsker å besøke den, uten å ta betalt for det. Folk gjorde som de pleier å gjøre på flyplasser: De ventet, studerte telefonen sin eller tastet på datamaskinen.

Miniutgaven av Allianz Arena er full av informasjon om sin mer berømte storebror: På veggen kan man, i tillegg til å studere et gigantisk bilde av Bayern München-laget og holde oppsyn med flyavgangene, lese at siden åpningen er banens gress blitt klippet 1800 ganger og 6,6 millioner liter øl blitt servert. 1782 gule kort er blitt delt ut, 1414 mål er blitt scoret, og 29 millioner tilskuere har vært innom.