Dette er sommerens store norske band

Tekst

Vil du få varsel hver gang Audun Vinger publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Sofie Tollefsbøl og Fieh er en frisk sommervind fra Toten.

Klokkene ringer for deg. Sofie Tollefsbøl fra Eina er vokalist i Fieh, et av de norske bandene som vekker mest begeistring om dagen. Den uimotståelige funksnubleren «25» har av alle ting også rukket å bli fremført som klokkespill fra klokketårnet i Oslo rådhus. Slettes ikke verst for et band som ikke har albumdebutert ennå.

Sofie Tollefsbøl og Fieh er en frisk sommervind fra Toten.

– «Sett deg på en benk en times tid, det går så mange rare folk forbi …» Det er en vakker forsommerdag ved Marienlyst i Oslo. Norges kommende sangstjerne Sofie Tollefsbøl (24), frontfigur i bandet Fieh, gjør ikke skam på sine solide røtter fra Eina på Toten, der hun på finurlig vis syngesiterer områdets store datter, Maj Britt Andersen, og hennes sjelfulle barnesang fra tidlig 1990-tall.

D2 har akkurat bedt energibunten Sofie Tollefsbøl slå seg ned på en benk utenfor Norges musikkhøgskole, der hun for tiden studerer intenst, akkurat idet karrieren skyter fart. Og det er jo helt sant; det er mange rare folk som går forbi. Og flinke folk.

Det er noe helt spesielt ved det å besøke en utdannelsesinstitusjon for noe så fantastisk som det norsk musikk oppleves som for tiden. For en generasjon! Gangene dirrer av kreativitet, håp og energi – nesten så det kunne fungert som en generator som kunne holdt øvre Majorstuen med strøm, helt av seg selv.

Selv om de fleste ansiktene foreløpig er ukjente, er det lett å føle seg forlegen i studentenes selskap når man står der i kantinekø ved lunsjtider for å kjøpe to pinneis. Det er så mye potensial. Når skal noen lage en god og oppdatert dramaserie lagt til en norsk musikkskole? Dette lukter ratings!

– Det er jo veldig flaks at vi i bandet havnet her, alle sammen. Jeg, Andreas og Ola, har vært kjernen og alltid spilt sammen. Jørgen har vært med lenge, samme med Thea som korer. Andreas kommer fra Kolbu, vi kjente hverandre da vi gikk på ungdomsskolen. Solveig er fra Hov i Land. Thea er fra Torpa oppi skauen, Edvard er fra Lillestrøm, Lyder er fra Bergen …