Elegant. Som flere Loire-slott bærer Chenonceau spor også av en annen, eldre bygning fra middelalderen. Først og fremst er anlegget preget av at renessansen og dens stilidealer var kommet til Frankrike da slottet ble skapt av kong Frans den førstes skatteinnkrever på 1500-tallet.

Bli med til Loiredalens slottsarkitektur

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kåre Bulie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Loire

Loiredalen byr på formidabel fransk arkitektur – og en by i himmelen.

Gjennom 36 år har Margot Genge bedt mannen sin, Dean Genge, ta henne med til Paris. I sommer har de omsider reist til den franske hovedstaden sammen for første gang. En dag midt i juni har paret fra Pittsburgh tatt turen videre til Loiredalen, et flatt, frodig område 20 mil lenger sør i Frankrike, som er verdensberømt for sine tallrike slott.

– Storslått! slår Margot Genge fast med ettertrykk, slik bare en amerikaner kan si det.

– Tenk å være konge! lyder Dean Genges kommentar.

Amerikanere. Margot og Dean Genge fra Pittsburgh besøkte Chenonceaus prakt. Men rommene de ble mest begeistret for, var kjøkkenavdelingen.

Amerikanere. Margot og Dean Genge fra Pittsburgh besøkte Chenonceaus prakt. Men rommene de ble mest begeistret for, var kjøkkenavdelingen.

Det middelaldrende paret står i solskinnet og smiler foran Chateau de Chenonceaus spir, det andre Loire-slottet de besøker. Rundt dem myldrer turister som snakker på allslags fremmede språk og fotograferer slottet og vannet som omkranser det, og de strengt geometrisk komponerte hagene til høyre og venstre. Den lysebrune steinskapningen bak paret strekker seg over en av Loires sideelver, Cher, og er en egenartet kombinasjon av bro og slott, med elegante buer under som små båter kan passere gjennom.