Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sto han av. Mark Siglers bolig på Pensacola Beach i Florida har overlevd to orkaner mens nabohusene er blitt revet over ende.

Sto han av. Mark Siglers bolig på Pensacola Beach i Florida har overlevd to orkaner mens nabohusene er blitt revet over ende.

Bygger igloer mot ekstremvær

Tekst

Vil du få varsel hver gang Fredrik Kalstveit publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Men å møblere dem er ikke like enkelt.

Når man kjører inn mot småbyen Sedona i Arizona, kjent for sine rødoransje og westernaktige fjell, ser man en kuppelformet betongkonstruksjon ruve opp mellom trekronene.

Ved første øyekast minner den om et husvære fra fortiden, en overdimensjonert Fred Flintstone-bygning. Slike betongigloer, eller monolittiske domer som de kalles, bygges nå med tanke på fremtiden – men også fordi skogbranner og jordskjelv har gjort det vanskelig å få husforsikring flere steder i USA.

Den 500 kvadratmeter store domen i Sedona lar seg nemlig hverken brenne eller oversvømme. Med sin aerodynamiske form, har den minimalt med vindfang, og står stødigere enn nabohusene.

– Domen lukker seg rundt deg. Du føler at du er et sted du blir tatt vare på, sier Laura Lee, som eier boligen i Sedona sammen med ektemannen Paul Robear.

Fakta: Monolittiske domer

Kuppelformede hus har eksistert i tusenvis av år.

Patentet på monolittiske domer ble tatt i 1979. Den første ble oppført i Utah i 1967.

FEMA, Federal Emergency Management Agency, rangerer domene som svært katostrofesikre. Flere overlevde Hurricane Katrina i Florida i 2005.

FEMA har også delfinansiert flere private domsboliger.

Romklang

Det var likevel utseendet, heller enn bygningens robusthet som fikk dem til å kjøpe domen for to år siden.

– Den er et kunstverk. Jeg ville bo i et hus som var annerledes og det er magisk å være omgitt av sirkler. Det føles mye bedre enn å bo i en boks. Jeg liker også akustikken, sier Robear.

De to sier at det tok litt tid før de akklimatiserte seg til romklangen, som er blitt et lokalt fenomen i Sedona. Det meste av det som kan krype og gå av musikere i småbyen, har vært innom for å teste den ut.

– Vi har lært oss til å snakke til hverandre med mykere stemmer og vi tenker oss kanskje om litt ekstra før vi åpner munnen, sier Lee.

Billig byggeskikk

Domer er både billige og enkle å bygge. Så snart man har sementert en platting, trenger man bare å blåse opp en ballong, som man siden sprøyter fra innsiden med boblesement. Legg til en aldri så liten armeringsjobb, og vips er huset ferdig.

Ofte tar prosessen bare noen dager.

Arkitekt Dante Amato mener monolittiske domer har en appell blant husbyggere fordi de er kostnadsbesparende og ekstremværresistente, men legger samtidig til at det ikke alltid er uproblematisk å ha en rund bolig i en verden som ofte er firkantet.

Sofaer og spiseavdelinger må ofte spesialtilpasses eller skyves ut fra de buede domsveggene. Eller senkes ned i gulvet. Monolittiske domer er derfor ikke særlig møbelvennlige og arealeffektive. Og lysinnslippet kan være sparsomt.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Domer til folket

Til seg selv har Amato tegnet en luksusdom på den værutsatte Pensacola Beach i Florida. Domen, som sto ferdig på midten av 2000-tallet, skiller seg fra konvensjonelle domer ved at den har et innhugg i fasaden med glassflater.

– Fremover tror jeg vi vil se flere domer som avviker fra den rigide formen. Vi vil se flere innhugg i fasaden, men også at domer inngår i større boligkompleks, der formen er ett av flere innslag, sier han.

Mark Sigler, som bestilte boligen Amato var med og tegnet, mener at rikfolk må gå foran og bygge domer.

– Det er viktig at de ikke får rykte på seg for å være en fattigmannsbolig. Da blir de aldri virkelig populære. Og vi trenger flere bærekraftige boliger som kan ri av en storm, sier han.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.