Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Lavt budsjett. Med unntak av arkitekthonoraret, er kostnaden ved hyttebyggingen egeninnsats og stort sett gjenbruk av materialer.

Lavt budsjett. Med unntak av arkitekthonoraret, er kostnaden ved hyttebyggingen egeninnsats og stort sett gjenbruk av materialer.

Eieren av denne hytta ønsket å gjemme seg bort

Tekst

Vil du få varsel hver gang Stine Engen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Jeg tror faktisk ikke noen kommer til å legge merke til hytta, sier arkitekten.

Hva gjør du når den hemmelige skogidyllen din er blitt oppdaget av alskens andre badegjester og turgåere? Du gjemmer deg. Det var i hvert fall det en telemarking hadde bestemt seg for å gjøre da han spurte arkitektkontoret Gartnerfuglen om de kunne bygge et gjemmested til ham.

Fakta: Gartnerfuglen Arkitekter

Norsk arkitektkontor

Etablert i 2012, består av arkitektene Ole Larsen, Astrid Rohde Wang og Olav Lunde Arneberg, med kontorer i Hegdehaugsveien i Oslo.

Gartnerfuglen jobber mye med private boliger og hytter, men gjør også prosjekter i forbindelse med kultur, handel, uteliv og turistnæring.

gartnerfuglen.com

– Siden han ønsket å gjemme seg bort, ble vi utfordret til å ikke bare velge det fineste stedet å legge hytta, men heller lage noe veldig fint der det var mest utilgjengelig, forklarer Ole Larsen (43), som er én av tre arkitekter i Gartnerfuglen.

Gjemmestedet, som også ble hyttas navn, ble plassert i en bratt skrent, bak en knaus. Hytta ligger i skyggen, er uten mobildekning og kan kun nås med en båt, som man kommer til langs en smal skogsbilvei. Bygget i tre, med et fundament av naturstein, er den kledd i bjørkeris, og sklir nesten unnselig inn i landskapet.

– Det var ikke noe voldsomt budsjett for dette og det var utrolig vanskelig å komme til byggeplassen, så vi forsøkte å hente inn mest mulig byggematerialer fra området rundt. Det at vi har tatt i bruk de nære naturressursene gjør at hytta faller godt inn i naturen. Den er ikke noen alien i landskapet, selv om den kanskje ser litt rar ut, sier Larsen.

Bustete. Hytta er dekket med bjørkeris fra naturen rundt, og er derfor ingen alien, mener arkitekt Ole Larsen, selv om den kanskje ser litt sånn ut.

Bustete. Hytta er dekket med bjørkeris fra naturen rundt, og er derfor ingen alien, mener arkitekt Ole Larsen, selv om den kanskje ser litt sånn ut.

Fakta: Gjemmestedet

Hytte godt gjemt ved et tjern i Telemark

Klient: Privat
Areal: Grunnflate på 7,5 m²
Arkitekt: Gartnerfuglen
Ferdigstilt: 2017

Lekehus

Gjemmestedet er ikke det første bygget Gartnerfuglen har laget som kanskje ser litt rart ut. De har blant annet bygget to rasteplasser på Mallorca og et isfiskehus i Telemark som alle plasserer seg mellom kunst og arkitektur.

Særlig byggene på Mallorca minner litt om gjemmestedet i Telemark, ved at de er fantasifylte og kanskje litt barnlige i formen?

– Det er vel ikke noe bedre enn å være barnslig og leken? svarer Larsen.

– En av tingene vi er opptatt av, og som vi etterstreber, er at alle byggene våre skal ha en karakter eller noe som gir dem personlighet, samtidig som de skal være beskjedne. Da blir de noen og ikke bare en bygning, forklarer han.

Rom med utsikt. Ved skrivebordet kan oppdragsgiveren kikke ut over tjernet utenfor.

Rom med utsikt. Ved skrivebordet kan oppdragsgiveren kikke ut over tjernet utenfor.

Spikertelt

Oppdraget fra telemarkingen var enklere: Han ville ha en bortgjemt plass man kunne sove i, nærmest som et telt. Med kun 3 x 2,5 meter i grunnflate, er det plass til to sovende.

I tillegg er hytta utstyrt med et skrivebord som står plassert under det lille vinduet med utsikt over tjernet. Utenfor er det plass til å fiske og en liten bålplass.

– Vi ville gjerne lage innerommet som en kontrast til naturen utenfor, så man får en opplevelse av å komme inn i noe sakralt. På den måten er det litt mer enn bare en teltplass.

Byggherren vil ikke fortelle hvor gjemmestedet ligger, av naturlige årsaker. Og Gartnerfuglen tror heller ikke noen kommer til å finne det.

– Jeg tror faktisk ikke noen kommer til å legge merke til hytta. Så målet om å lage et gjemmested er nådd.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.