Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ut i naturen. Terrassen senkes ned når containerhuset settes på plass. Her ved Numedalslågen.

Ut i naturen. Terrassen senkes ned når containerhuset settes på plass. Her ved Numedalslågen.

– Det er mange som vil ha noe annet enn overfylte hyttegrender

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ole Henrik Eftedal lager flyttbare containerhus.

– Det er mange som vil ha noe annet enn overfylte hyttegrender og afterski på hotell. Dette er motsatsen, sier Ole Henrik Eftedal (51).

I 20 år har han jobbet med å levere ferdig utstyrte containere til fredsbevarende operasjoner i utlandet, containere som blir alt fra kjøkken til sanitæranlegg og vaskerier. Forsvarsmarkedet går opp og ned. De seneste årene har Camp Supply International (CSI) derfor siktet seg inn mot det sivile markedet og levert store modulbygg av containere til blant annet kontorer og campuser. Men Eftedal, en av CSIs gründere, så at interessen for fleksible småhus og hytter var voksende.

Compact living er en megatrend, sier Eftedal.

– Når noe får et eget tv-program i USA, da er det en megatrend.

I boks. Rammeverket er fra brukte containere, men småhusene har vegger og tak av glass.

I boks. Rammeverket er fra brukte containere, men småhusene har vegger og tak av glass.

Rammeverk

Han pleide dra dit med faren og bestefaren da han var liten. Sitte helt stille og vente på villaksen. Flåtefiske er en tradisjonell form for garnfiske, og familien til Ole Henrik Eftedal har en av få gjenværende konsesjoner til å drive kulturfiske i elven Numedalslågen. Det var følelsen av avkobling han fikk på den enkle flåten, som trigget ham.

– Det surrer ideer i hodet mitt hele tiden, og plutselig tenkte jeg: Jeg driver med containere, jeg har lest masse om trenden med småhus sammen med det å søke stillheten og være helt off. Jeg ville kombinere det, sier han.

Etter to års utvikling leverer nå Nature Compact Living små modulhus laget med rammene fra brukte stålcontainere. Det minste er som et hotellrom på 15 kvadratmeter, det største på 60 kvadratmeter med to soverom. Prisene starter på rundt 900.000 kroner pluss frakt.

Containerhusene er innredet med kjøkkenkrok, bad, seng, takvindu og skyvedører. Terrassen foldes ut når huset settes på plass, noe man kan gjøre hvor som helst, om bare reguleringen er i orden, ifølge Eftedal. Det er poenget, å komme nærmere naturen. Grunnmur trengs ikke, huset kan flyttes og vil knapt etterlate spor.

– Du har følelsen av å bo ute når du er inne, sier han.

Klatreparken Høyt & Lavt i Vestfold har bestilt syv hytter til utleie. Småhusene, som lages på CSIs fabrikk i Kina, kobles til strøm og vann, men etter hvert kommer også varianter uten innlagt vann, med solcellestrøm.

Fakta: Nature Compact Living

Norsk selskap som lager modulhus basert på containere

naturecompactliving.no

Småhustrend

Hus laget av containere er ikke nytt. 70.000 bilder dukker opp under emneknaggen Containerhouse på Instagram.

– Det er mye kult laget i Mexico, California og Sør-Afrika. Men det hjelper ikke hvor kult det er, om det ikke er laget for norske forhold, med utfordringene vi har med fire årstider og ned til minus 40 grader, sier Eftedal.

– Småhustrenden brer seg helt sykt raskt. Alt skal være så lite og smart at det noen ganger kan bli litt for sært. Vi har i stedet tenkt at det vi lager skal være high class, med masse glass og utsikt.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.