Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ut mot havet. Ureddplassens 17 m² store avtrede ligger pittoresk til langs den nasjonale turistveien Helgelandskysten.

Ut mot havet. Ureddplassens 17 m² store avtrede ligger pittoresk til langs den nasjonale turistveien Helgelandskysten.

Do med utsikt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kjetil S. Grønnestad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ureddplassen lyser opp langs Helgelandskysten.

– Det lille bølgeformede toalettbygget er et landemerke og markering av rasteplassen, sier arkitekt Marit Justine Haugen (45) fra Haugen/Zohar Arkitekter as, som har designet avtredet.

Det står på en rasteplass langs fylkesvei 17 i Gildeskål kommune sør for Bodø. Stedet som heter Ureddplassen, er oppkalt etter ubåten KNM «Uredd» fra annen verdenskrig.

Fakta: Ureddplassen

Rasteplass langs den nasjonale turistveien Helgelandskysten.

Utformet av Landskapsfabrikken as og Haugen/Zohar arkitekter.

Ureddplassen er 3000 m², toalett 17 m².

Ferdig 2018.

I februar 1943 fraktet den agenter fra Kompani Linge som skulle sabotere kraftforsyningen ved Sulitjelma gruver. Men ubåten gikk på en mine og alle om bord omkom. Etter at ubåten ble funnet på bunnen av Fugløyfjorden i 1985, ble den vigslet som krigsgrav.

Utsikt

Da Ureddplassen ble oppgradert, fikk krigsminnet ny marmorsokkel. Det er anlagt ny parkeringsplass, og bygget en plasstøpt utsiktsterrasse i betong med et trappeamfi, der brede trapper med vekselvis små og store trinn fører ned til strandsonen. Sittebenkene er laget av samme fauskemarmor som sokkelen til krigsminnet. Formspråket er avrundet og mykt i samsvar med strandsonens avslepne former.

Ved foten av bratte fjell er Ureddplassen et harmonisk sted å betrakte storhavet, i sterk kontrast til dramaet i 1943.

– Vinterstid finnes det knapt et vakrere sted å se nordlyset, og om sommeren er det et fantastisk sted å oppleve midnattssolen, sier Haugen.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Mot nord

Toalettbygget er plassert mot nord for ikke å stenge for utsikten. Det er bygget i betong, der bølgeformen er skapt med en plasstøpt enkeltkrummet betongflate. Denne bølgeformen gjorde det mulig å ha et overbygd forrom med åpning mot utsikten.

Toalettets vegger i opakt glass lyser opp i mørket. Toalettet er en tydelig integrert del av Ureddplassen, noe som viser igjen i materialbruk og formspråk.

– Når man går ned i strandsonen, forsvinner lydene fra trafikken og man kan oppleve et landskap fullt av detaljer. Snur man seg, gir tindene og den frodige fjellsiden med intens fuglesang om forsommeren en helt annen opplevelse. Intensjonen bak utformingen av rasteplassen var å videreformidle disse kvalitetene og samtidig gi en verdig ramme for minnesmerket for ubåten «Uredd», sier Haugen.

* (Vilkår)