Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Et varmt bad. – Med treet fikk vi inn varme, kvalitet i opplevelsen og gode lydforhold, sier arkitekt Herman Fuglu om Økern bad i Oslo – en midlertidig svømmehall, men som likevel skulle få et «wow-uttrykk».

Et varmt bad. – Med treet fikk vi inn varme, kvalitet i opplevelsen og gode lydforhold, sier arkitekt Herman Fuglu om Økern bad i Oslo – en midlertidig svømmehall, men som likevel skulle få et «wow-uttrykk».

Denne svømmehallen er sammenleggbar

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kristiane Larssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Skal snart pakkes sammen og flyttes.

Det er særlig én følelse arkitekt Herman Fuglu (65) vil vekke når du sprader inn i en av svømmehallene hans: Du skal føle deg varm.

Flere husker kanskje svømmetimene mer som følelsen av frosne fliser i baken, mens man tørrtrente svømmetak på land, blant snaue badehetter, nuppete ben og skjelvende, blå lepper – og så sjokket da, i å senke seg ned i de skarve varmegradene kommunen hadde skjenket svømmeskolen.

I alle soner eller situasjoner i et svømmeanlegg der man føler seg tilpass, så er det en varme, sier Fuglu.

Fakta: Økern bad

Midlertidig svømmehall på Økern i Oslo

Åpnet dørene i sommer, som et erstatningstilbud mens Tøyenbadet bygges på nytt. Er mulig å demontere.

Klient: Oslo kommune

Areal: 993 m2

oslo.kommune.no/slik-bygger-vi-oslo/okern-bad

– Det er varme som skaper følelsen av å være ivaretatt og velkommen, sier arkitekten, som har tegnet den midlertidige svømmehallen Økern bad, som erstatter Tøyenbadet i Oslo de neste årene.

Dette er viktig å vite, mener han. En svømmehall skal få folk svømmedyktige – det må alltid ligge i bunn, men et badeanlegg skal også stimulere til alle disse andre greiene: babyplask og pensjonisters trim, lek og skvulp, som sakte blir til selvtillit, og supersvømmingen til Speedo-ene i borteste bane.

Alt dette må inn i varmen.

– Det er da jeg føler meg ivaretatt i en svømmehall, sier Fuglu.

En oppsetning

Det kunne fort ha endt opp som en simpel stålhall, blant all annen industri ute på Økern i Oslo. Da kommunen bestilte et erstatningsbad for Tøyenbadet, som skulle kunne flyttes etter få år, lå det på en måte i bestillingen, sier Fuglu: Her var det rom for enkle løsninger.

– Men vi så fort at det ikke skapte noe tilskudd i området. Det inviterte heller ikke inn besøkende, og vil ville jo at folk skulle bli klar over det anlegget her, sier han.

Herman Fuglu i Nuno Arkitektur, som har skapt svømmehaller i over 20 år, sier kontoret heller tenkte på erstatningsbadet som en teatralsk oppsetning de skulle sette opp midt i trafikkmaskinen på Økern: en slags arkitektonisk døgnflue, med en real attraksjonsverdi.

Hvordan de skulle få til det?

– Med å skape et veldig enkelt og tydelig formspråk.

Fakta: Nuno Arkitektur

Arkitektkontor i Oslo som blant annet står bak Jessheimbadet, Røykenbadet, Risenga svømmehall og Rud svømmehall.

nunoarkitektur.no

En demonterbar drøm

Økern bad er en synlig skikkelse blant rundkjøringene, ikledd en distinkt turkis drakt.

Badet består av to hovedkonstruksjoner: fasiliteter som resepsjon, WC og garderober er plassert i prefabrikkerte containere, mens selve svømmehallen, og det ti meter høye taket over bassenget, bæres av buede limtredragere – buer formet for enkelt å kunne transporteres videre med vanlig lastebil.

Og det er kanskje dette som er drømmen: at den flyttbare svømmehallen med sitt store gavlvindu mot sør, en dag i fremtiden vil vende snuten mot salt sjø.

– Som kaikanten på Filipstad, for eksempel, hvor den kan få formidle de gamle sjøbadmiljøene, foreslår Fuglu.

Ønsket er at den blir et slags først skritt i å tenke svømmehall med en enklere tilnærming, at det demonterbare badet kan bli stående som en lakmustest for et bærekraftig badetilbud for kommuner med dårlig råd.

– Det er et håp, at det kan ses som en invitasjon til å se på mulighetene for et bedre svømmetilbud med litt andre øyne.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.