Font

Edelsteinen

Når verdens stjernearkitekter er på jakt etter den perfekte mursteinen,  drar de til en 81 år gammel danske i Sønderjylland.

tekst  Anna Skavlan  foto  Sigurd Fandango

25. november 2022 – EgerNsund

People in nature, Hairstyle, Tree, Black-and-white, Style, Plant, Window, Grass

– Se på den odden der, sier teglverkseier Christian Petersen (81) og peker mot en odde som stikker ut i havet utenfor et gammelt teglverk i Egernsund i danske Sønderjylland. 

Den er bygget av murstein.

– Hvor mange murstein ligger det der? spør han.

– Veldig mange, svarer D2s fotograf.

– Fordi han er konkurs!

Petersen peker på enda en odde, utenfor et annet teglverk, litt lenger bort, også den av murstein.

– Konkurs! roper han igjen.

Petersen flytter oppmerksomheten til et siste teglverk. Det har kun noen meter med odde, og den er laget av jord.

– Hvor mange murstein er det der?

– Ingen?

– Nettopp, begynner Petersen.

– Han som eier den, driver tre teglverk.

Dansken blunker med det ene øyet, byr på et lite smil. Det er åpenbart hans egen odde, og de tre teglverkene der er blant de eneste gjenlevende teglverkene i Sønderjylland. 

At den generasjonslange familiebedriften Petersen Tegl har overlevd, skyldes ikke billig og masseprodusert murstein – heller tvert imot. Petersens murstein er blitt verdens kanskje mest ettertraktede for stjernearkitekter som skal bygge sine praktprosjekter. Og den dyreste. 

Den sveitsiske stjernearkitekten Peter Zumthor oppsøkte Christian Petersen i jakten på den perfekte murstein, og da den dansk-islandske kunstneren Olafur Eliasson skulle tegne Fjordenhus-bygningen i danske Vejle, brukte han murstein fra Petersen Tegl i 15 ulike farger. Også kanadiske Frank Gehry har vært på besøk.