Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ute hele året. Den diagonale mønekammen er blitt signaturen til Gapahuk. – Mange som bygger hytte vil bruke kvadratmeterne inne. Vi har prioritert et overdekket uteareal, slik at man kan være ute gjennom flere sesonger, sier Anne Cecilie Haug.

Ute hele året. Den diagonale mønekammen er blitt signaturen til Gapahuk. – Mange som bygger hytte vil bruke kvadratmeterne inne. Vi har prioritert et overdekket uteareal, slik at man kan være ute gjennom flere sesonger, sier Anne Cecilie Haug.

Snøhetta-hytte til 1,3 mill.

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Gapahuk er Snøhettas første ferdighytte, og er tegnet for å passe inn over alt.

– Vi er jo veldig opptatt av tomten, sier Anne Cecilie Haug (41) i Snøhetta.

– Den spiller en stor rolle i arbeidet vårt. Når du tegner en ferdighytte har du imidlertid ingen tomt. Samtidig tilstreber vi at bygningen skal kunne passe inn overalt.

Fakta: Gapahuk

Arkitekter: Snøhetta.

Klient: Rindalshytter

Areal: BTA 116 m², BRA 90 m²

Pris: Byggesett fra 1.350.000 kroner. Nøkkelferdig på forespørsel.

Ferdig: 2017

rindalshytter.no

Arkitektkontoret Snøhetta har fått mange forespørsler om å tegne ferdighus og -hytter oppigjennom, men de har alltid takket nei. Så kom Rindalshytter på banen, familiebedriften som har laget hytter siden 1964. Resultatet er en ferdighytte tegnet for å passe inn i ethvert terreng, uansett i hvilken himmelretning den bygges – nesten som en gapahuk.

Ut i naturen

– Vi reiser ikke bare til hytta. Vi reiser til naturen, sier Haug, som har tegnet hytta sammen med kollegaen Andreas Joyce Nygaard (48).

De to begynte med å se på hvilke funksjoner en hytte egentlig skal fylle.

– I en gapahuk er du ute, samtidig som du har ly for vær og vind. Der sover du, der sitter du – hele tiden i kontakt med naturen rundt deg. Dessuten lager du jo en gapahuk der det egner seg, du planerer ikke bakken for å kunne sette den opp.

Arkitektene ønsket å legge taket så lavt som mulig, og samtidig skape gode rom inne i hytta. Løsningen ble et tak som får spille hovedrollen; som vrir seg og bretter seg rundt huset for å beskytte mot vær og vind.

Soltak

I den ene enden av hytta er det entré, bad, soverom og ekstra stue. Et nivå opp er et stort fellesrom, med glassflater fra gulv til tak, som tar inn naturen.

Den kompakte bygningskroppen av treverk gjør at bygningen er lett å varme opp, takets utforming egner seg også godt til solkraft. Fordi hytta er et sted for samvær, langt vekk fra jobb og stress og mas, er fellesrom og utearealer blitt prioritert.

– Her kan du sitte og se ut i flere retninger og få med deg hvordan årstidene og lyset skifter. Fordi utearealet er overdekket og vender to forskjellige veier, er det alltid mulig å finne en lun krok – uansett hvilken vei det blåser, sier Anne Cecilie Haug.

– Den fineste plassen på en hytte er alltid ute.(Vilkår)