Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Til London for å se på hus

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karima Furuseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Her er 54 arkitektoniske grunner til ikke å bli lei London – eller trøtt av livet.

London rundt på 54 bygninger. Det går 13 på dusinet av guider til Londons arkitektur, men få av dem har en like subjektiv tone som «An Opinionated Guide to London Architecture» – som skriver om alt fra Tesco-butikker til kopier av Taj Mahal.

London rundt på 54 bygninger. Det går 13 på dusinet av guider til Londons arkitektur, men få av dem har en like subjektiv tone som «An Opinionated Guide to London Architecture» – som skriver om alt fra Tesco-butikker til kopier av Taj Mahal.

– Da vi skrev denne boken, skjønte vi at eksperimentell arkitektur har peaket i London, sier italienske Rosa Bertoli (32).

Fakta: «An Opinionated Guide to London Architecture»

Av: Rosa Bertoli og Sujata Burman
Bok om Londons arkitektur

Hoxton Mini Press.
hoxtonminipress.com

Hun har skrevet «An Opinionated Guide to London Architecture» sammen med britiske Sujata Burman (28) – begge er de ansatte i design- og arkitekturmagasinet Wallpaper.

Den lille boken – som får plass i baklommen – er både en guide og et oppslagsverk til det Bertoli og Burman selv mener er Londons mest fascinerende bygg.

– Vi har skrevet noe som er veldig annerledes enn andre arkitekturbøker, sier Bertoli.

Allsidig

Sujata Burman forteller at ideen handlet om å gjøre arkitektur tilgjengelig.

– Man glemmer ofte at London er en by det er lett å gå i. Derfor inkluderte vi tre guidede turer i boken, sier Burman, og legger til at de også har komponert en ordliste for dem som ikke mestrer arkitekturens vanskelige vokabular.

Redaktørene fører leseren gjennom brutalismen, klassisismen, dekonstruktivismen og modernismen, og skriver smått fleipete, korte tekster om hvert byggverk.

– Den definerende karakteristikken ved London, er at byen har ekstremt mye allsidig arkitektur. Byen er konstant i forandring, sier Burman.

London Architecture. Foto: Hoxton Mini Press

Art Tesco

Det er Hoover-bygningen fra 1933 som peker seg ut som en favoritt for redaktørene. Det karakteristiske art deco-monumentet ble si sin tid bygget for å huse hovedkontoret til støvsugermerket med samme navn.

– Da Hoover-bygget ble oppført var det et radikalt bygg, sier Burman.

I likhet med mange andre eldre bygg i London, har også Hoover-bygningen ligget brakk i mange år, for å så gjenoppstå med nytt innhold – deriblant supermarkedet Tesco.

– Folk drar dit for å handle dagligvarer, samtidig får de en mulighet til å oppleve unik, arkitektonisk skjønnhet, sier Burman.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.