Arkitekten fikk i oppdrag å lage en hytte som ikke lignet på noe annet. Dette ble resultatet

Tekst

Takene er trukket helt ned til terrenget – og inviterer til aking og skilek.

Formtopp. Arkitekt Håkon Matre Aasarød ble utfordret til å lage en hytte som ikke lignet på noe annet. Resultatet ble Hytte Vindheim på 55 kvm. Foto:

Som små fjelltopper stikker de opp, dypt inne skogen – de svarte, spisse takene til Hytte Vindheim. Det er nesten så man får lyst til å klatre opp, og stå på ski nedover hussiden.

– Vi ble kontaktet med det man må kalle et drømmeoppdrag, sier Håkon Matre Aasarød, partner i arkitektkontoret Vardehaugen.
 

Fakta: Arkitekt: Vardehaugen

Norsk arkitektkontor.

Holder til i Oslo, men tegner hus og fritidsboliger for privatkunder i hele landet.

Har også kunder som Statsbygg, Statens Vegvesen og Nasjonalmuseet.

Drives av Håkon Matre Aasarød, tidligere grunnlegger av Fantastic Norway Arkitekter og programleder for NRKs arkitekturprogram Håkon & Haffners Byggeklosser.

vardehaugen.no

Det arkitektur- og designinteresserte ekteparet fra Biri ønsket seg en egenartet hytte med spennende, romlige løsninger.

– De utfordret meg til å lage en hytte som ikke lignet noen annen de hadde sett. Mange hyttebyggere forveksler begrepet kvalitet med antall kvadratmeter, men det var ikke et problem denne gangen.

Hyttas form er inspirert av det klassiske vintermotivet av nedsnødde fjellhytter – der kun taket er synlig. Når det laver ned forvandles hytta fra å være et lite privat hus, til å bli en del av landskapet.

– Snøen opphever de synlige grensene og skaper en nesten anarkistisk tilstand der man ikke lenger skiller mellom arkitektur og natur. Plutselig begynner man å ta takene i bruk som akebakker, skihopp og rasteplasser, sier Håkon Matre Aasarød.

Høy himmel. Vinduet på soverommet er plassert slik at man kan se både stjernehimmel og nordlys. Foto: Rasmus Norlander

Egenartet. Annekset til høyre og vinduet til hemsen opp til venstre. Inngangspartiet er mellom de to bygningskroppene. Foto: Rasmus Norlander

Åpen løsning. Kjøkkenet er plassert under hemsen. Gelenderet er ennå ikke på plass. Foto: Rasmus Norlander

– Denne forvandlingen er utrolig vakker og har alltid fasinert meg.

Fakta: Hytte Vindheim

Beliggenhet: Sjoga ved Lillehammer.

Areal: 55 m2.

Ferdigstilt: Desember 2015.

Innvendig er hytta kledd i vokset finér, mens utvendig tak og vegger er kledd i furu.

Den fremstår som både primitiv og eksklusiv, siden den er forholdsvis liten, 55 kvadratmeter, og ikke har innlagt vann. Samtidig er rommene generøse med mange skreddersydde løsninger.

– I stuen er det 4,7 meter under taket, og fra soverommet kan man observere nordlys og stjernehimmel fra sengen, sier Matre Aasarød.

– Både utvendig og innvendig er hytta strukturert etter en relativt stram geometri, det har stilt store krav til presisjon og detaljering. Heldigvis har vi vært velsignet med gode håndverkere som har lagt mye tid og kjærlighet i arbeidet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tv-klar. Hytte Vindheim er inspirert av nedsnødde fjellhytter. Til sommeren viser NRK et program som følger hele byggeprosessen. Foto:

Tv-klar. Hytte Vindheim er inspirert av nedsnødde fjellhytter. Til sommeren viser NRK et program som følger hele byggeprosessen. Foto:

Smug. Gjennom det overbygde inngangspartiet ser man døren til annekset.   Foto:

Smug. Gjennom det overbygde inngangspartiet ser man døren til annekset. Foto:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk