Utvalgt. Bord-prototyp av Karl Edvard Korseth, Øskje-prototyper i ulike størrelser av Oslo Aula og bordspeilet Butch – prototyp av Jonas Stokke.

Utvalgt. Bord-prototyp av Karl Edvard Korseth, Øskje-prototyper i ulike størrelser av Oslo Aula og bordspeilet Butch – prototyp av Jonas Stokke.

Her kan du sikre seg fremtidens samlerobjekter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

På Unica Auction kan du kjøpe prototyper fra norske designere.

– Auksjonen retter søkelyset mot arbeidet designerne gjør når de jobber frem et produkt, sier Silje Nesdal (36), designer og prosjektleder for Unika Auction.

Auksjonen – der prototyper fra designere og produsenter blir lagt ut for salg – er et samarbeid mellom Klubben for norske formgivere, Blomqvist Nettauksjon og Designers Saturday, og ble arrangert for første gang i 2017.

Fakta: Unika Auction 2019

Norsk auksjon der prototyper fra designere og produsenter blir solgt. Avholdes 8. september på Kunsthøgskolen i Oslo.

Arrangementet er et samarbeid mellom Klubben for norske formgivere, Blomqvist Nettauksjon og Designers Saturday.

blomqvist.no / designerssaturday.no / klbbn.no

– Ved å stille ut og auksjonere bort unike prototyper og objekter, gir vi publikum mulighet til å kjøpe noe som ellers er nesten umulig å få tak i, sier Nesdal.

I år er 26 designere og designkontorer representert med objekter fra 1945 til 2019.

Auksjon

Nytt for i år er at auksjonen blir avholdt i utstillingen, som er koordinert av Silje Nesdal og Vilde Rapp Riise, med auksjonarius og hvor publikum har spader og bud blir ringt inn.

– Det vil også være mulig å legge inn bud på forhånd på Blomqvist sine nettsider, eller bli oppringt under auksjonen, om man ikke kan være til stede, sier Silje Nesdal.

En i sitt slag. Bord-prototyp fra Nomadi-serien av Peter Opsvik og Vigeland vase av Andreas Engesvik.

En i sitt slag. Bord-prototyp fra Nomadi-serien av Peter Opsvik og Vigeland vase av Andreas Engesvik.

Glassklart. Designduoen Jenkins&Uhnger står bak serien Moment, som først ble vist i Milano i 2016.

Glassklart. Designduoen Jenkins&Uhnger står bak serien Moment, som først ble vist i Milano i 2016.

Investering

Alle objektene er vurdert av Blomqvist, som også har satt prisene, i samarbeid med designerne.

– I år varierer prisene fra 2000 til 50.000 kroner, og hoveddelen av inntektene går så klart til designerne selv. Det er en viktig del av utstillingen å gi dem en kanal der de kan selge sine prototyper, sier Nesda.

Hun tror at mange av prototypene vil ha et fremtidig potensial som investeringsobjekter.

– Interessen for norsk design er stigende, også på det internasjonale designmarkedet, sier hun.

– Disse objektene har en historie, i mange av tilfellene er det designeren som selv står bak både design og håndverk. Her er det er altså mulig å komme over et produkt som kan bli fremtidens designklassiker – eller noe som var forstadiet til en salgssuksess.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner