Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mr. B. George Balanchine anses som en av 1900-tallets fremste koreografer, og som grunnleggeren av amerikansk ballett. Nå foreligger en ny biografi om ballettmesteren.

Mr. B. George Balanchine anses som en av 1900-tallets fremste koreografer, og som grunnleggeren av amerikansk ballett. Nå foreligger en ny biografi om ballettmesteren.

Mesterkoreografen lå med sine beste ballerinaer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eline Lund Fjæren publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En ny biografi om en av verdens mest toneangivende koreografer skildrer både geniet og mennesket.

Hva var det mesterkoreografen George Balanchine (1904–1983) gjorde med balletten?

Han utvidet og pisket den til – meislet ut nye, langstrakte kropper. En slags ballettens Picasso eller Bach er han blitt kalt, på bakgrunn av sin lange karriere og enorme rekkevidde. Klassisk i bunn, men åpen for moderniteten. Han hadde nære, men kompliserte forhold til sine dansere – det var gjennom dem han fortalte sine historier fra en ustabil oppvekst i Russland.

I det nær sagt endelige biografiske verket «Mr. B – George Balanchine's 20th Century», skrevet av The New Yorker-kritiker Jennifer Homans, blir ballettmesterens liv og virke utforsket i et vidt spenn.

Boken følger Balanchine fra en barndom preget av elendighet og fattigdom i tsartidens St. Petersburg, gjennom den russiske revolusjonen og to verdenskriger, til New York, der han grunnla og drev det legendariske ballettkompaniet New York City Ballet.

Fakta: «Mr. B: George Balanchine's 20th Century»

Av Jennifer Homans

784 sider, Penguin Random House

Gift fem ganger

Balanchine gjorde balletten til en populær kunstform i USA, men støtte på tallrike nederlag underveis. Her er både ensomhet og traumer, ydmykelser og åndelige kriser. Hele fem ganger var han gift, og alltid med en danser – blant annet norske Vera Zorina (Eva Brigitta Hartwig).

Store deler av boken terper nettopp på temaer som sex og makt, for Balanchine forelsket seg igjen og igjen: Han lå med sine beste ballerinaer, kjøpte signaturdufter til dem og satte strenge krav til hvor mye de kunne veie. Likevel var han mer elsket enn fryktet av sine egne, skal vi tro biografien og intervjuene med hovedpersonens muser.

Sans for dans

«Mr. B» er sjangermessig både historie- og reportasjelitteratur, basert på hundrevis av intervjuer og arkivsøk rundt om i Europa og USA. Homans har selv vært ballettdanser og skriver nært og sanselig om en kunstform som er kjent for å være vanskelig å beskrive. Vi formelig tripper rundt i samme rom, og på samme gulv, som Balanchine og hans kompani.

Forfatteren skyr heller ikke biografisjangerens utfordringer: motstridende kildeberetninger, forfengelighet og svake minner blir imøtegått og utstilt, men forstyrrer aldri.

Leseren får derfor et mangefasettert innblikk i både mannen og geniet, men aller mest mennesket, ved kallenavn Mr. B.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.