Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Rapper om at han har tjent noen millioner på pant

Tekst

Vil du få varsel hver gang Audun Vinger publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Nå har rapperen Oral Bee skrevet bok om sin kjærlighet for all verdens brus.

Detaljert. Brusmerker kommer og går, men det røffe merket Urge overlever det meste. Dette er bare én av temaene bruskjenner og rapper Oral Bee tar for seg i sin detaljerte mineralvannbok.

Detaljert. Brusmerker kommer og går, men det røffe merket Urge overlever det meste. Dette er bare én av temaene bruskjenner og rapper Oral Bee tar for seg i sin detaljerte mineralvannbok.

Selv om jeg muligens går under kategorien voksen, er det likevel få opplevelser som gir meg større kick enn å styrte en glassflaske med Cola.

De gangene behovet først melder seg, er effekten akutt. Slurken går ikke ned i magen, nei da, den brer seg over pannebrasken og rundt hele hjelmen, skreller vekk all hodepine, tretthet og vonde tanker, og et slags felt av lykke og pågangsmot oppstår. Dette behovet melder seg spesielt på ettermiddagen, når hjernen og kroppen trenger et løft – og for meg er en flaske Cola helt klart til medisinsk bruk.

Ekte kjenner

For den ekstreme brus-entusiasten og forfatteren Anders K. Smedstad – også kjent som rapperen Oral Bee – er ikke engang Cola på hans personlige topp fem av brustyper, selv om han naturligvis liker den godt og ser dens historiske betydning.

Fakta: «Brusboka»

Skrevet av bruskjenner og rapper Anders «Oral Bee» Smedstad.

Utgitt av Kontur Forlag
192 sider

Han er bare grenseløst opptatt av brus i alle dens former og varianter. Han har lenge drevet en beryktet brusblogg, og nå har han laget en underholdende, illustrert bok om brusens virkningshistorie, brusfeltets popkulturelle symboler, personlige leskedrikkfavoritter og obskure merker fra verden rundt.

Regler

Han starter riktignok med å ta noen forbehold. Brus er ikke nødvendigvis det aller beste for helsen og tennene, så man må røkte interessen med varsomhet – og forsøksvis etterleve noen brusregler, som også henger godt synlig i hans hjem. Brus er kun for helgebruk (fredag til lørdag), med enkelte unntak, blant annet:

– Hvis man spiser ute eller spiser takeaway-mat, der brus er et naturlig tilbehør.

– Hvis man foretar en reise til Svinesund/Maxi Mat og fyller bagasjerommet med mat og importbrus. Da må det være mulig å nyte brus de påfølgende hverdagene.

– Hvis man får brus i gave.

– Ved ferieavvikling. På hjemmebane må jeg da oppgi hvilken treukersperiode om sommeren jeg definerer som ferien min.

Narkobrus

Smedstad forteller også om noen brus-tunge ridere – krav om hva slags og hvor mye brus som skal være tilgjengelig backstage når han holder konsert – og om utstrakt import og brusturisme. Hvordan skal han ellers få tak i favoritten Mountain Dew Code Red, eller Dr. Pepper (på boks)?

Det er et par ting han rynker på nesen over. Det ene er å blande brus og alkohol, men det verste er nok den faretruende utbredelsen av såkalt lettbrus, en konstruert og usunn styggedom som ikke fortjener å kalles brus. Han er også bekymret over mange amerikanske rapperes uvane med å blande kodeinholdig hostesaft med Sprite, såkalt lean eller purple drank – kanskje mest fordi de ødelegger helt perfekt brus med det.

Oral Bee er for øvrig aktuell med albumet «Brus Bangers», med låttitler som «Heller Opp», «Slurper På Importen» og «Lettbrus-Geeks», og hvor han rapper om at han har «tjent noen mill. på pant».

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.