Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Arrangerer litteraturfestival i Norges største sauna

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karima Furuseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Litteraturfestivalen God natt, Oslo gir mikrofonen til stemmer som utfordrer det politiske klimaet.

Oslolosen. Synne Øverland Knudsen er festivalsjef for litteraturfestivalen som har lånt sitt navn fra en Lillebjørn Nilsen-låt. – Alle som leser, som kunne vært interessert i å lese, eller som er glad i en ny tanke og en god samtale, er hjertelig velkomne, sier hun.

Oslolosen. Synne Øverland Knudsen er festivalsjef for litteraturfestivalen som har lånt sitt navn fra en Lillebjørn Nilsen-låt. – Alle som leser, som kunne vært interessert i å lese, eller som er glad i en ny tanke og en god samtale, er hjertelig velkomne, sier hun.

For dem som drømmer om høy temperatur på litteraturdebatter: under God Natt, Oslo blir det mellom 60 og 70 grader celsius.

– Man svetter ikke lite i en sauna, og andres svette er noe helt annet enn din egen, sier Synne Øverland Knudsen (30), som er sjef for litteraturfestivalen som for andre gang arrangeres i en badstue på Langkaia i Oslo.

Salt og «Sult»

Litteraturfestivalen som avholdes i Salt-saunaen 12.–14. september, har to mål. Det ene er å gjenopplive Langkaias litterære ånd – det var her deler av handlingen i Hamsuns «Sult» fant sted. Det andre er å invitere forfattere som skriver bøker med «en følelse av nødvendighet».

Fakta: God Natt, Oslo

Litteraturfestival på Langkaia i Oslo mellom 12. og 14. september.

godnattoslo.no

– Jeg synes Pankaj Mishras bok «Raseriets tidsalder», som forteller hele den moderne historien om igjen, denne gang fra synsvinkelen til dem som føler seg oversett, er et ganske godt eksempel på det.

På plakaten står også den profilerte The New Yorker-journalisten, forfatteren og LGBT-aktivisten Masha Gessen.

– Hun har gjentatte ganger vist hvordan dagens autoritære ledere ødelegger evnen vår til å skille sant og usant, sier Knudsen.

Åpne armer

Knudsen ser på litteraturfestivalen som en mulighet både til å «blokkere utsikten til Lambda» i tre dager, og til å skape fellesskap.

– Jeg har alltid synes det er interessant å se hvordan folk lukker seg om sine egne helter, tilfeldighetene i hvem som får plass, hvem som blir gitt en mikrofon, og hvordan slike ting forsterker hverandre, sier hun.

– Ikke minst: Hvor vanskelig det virker for folk å si til folk man ikke kjenner: «Hei, jeg ser deg, du er god, jeg liker det du prøver på!» Det forsøker vi i hvert fall med God natt, Oslo.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.