Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nå har forfatteren skrevet om en ukjent samlemani

Tekst

Vil du få varsel hver gang Nadina Bouhlou publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Haruki Murakami åpner dørene til eget klesskap.

Tid for T. Haruki Murakamis t-skjortesamling har presset seg ut av garderobeskapet og inn mellom to permer.

Tid for T. Haruki Murakamis t-skjortesamling har presset seg ut av garderobeskapet og inn mellom to permer.

I hjemmet til straks 73 år gamle Haruki Murakami har det hopet seg opp. Forfatteren har samlemani. Han har langt flere vinylplater enn han makter å lytte til, bøker han aldri har lest og ubrukelige blyantstumper.

Nå tar også t-skjortene hans så mye plass at de har presset seg ut av skap og skuffer, og må oppbevares i pappesker.

Det var aldri meningen at han skulle bli en samler av t-skjorter: «Tro meg, det var ikke tilfellet», skriver han i boken «Murakami T – The T-Shirts I Love».

Det er t-skjorter han har fått etter å ha fullført maratonløp, t-skjorter han har plukket med seg fra utallige flyplasser, bruktbutikker og litterære arrangementer, men også t-skjorter han har fått tilsendt av begeistrede lesere og forlag i alle deler av verden.

Fakta: «Murakami T: The T-Shirts I Love»

Av Haruki Murakami.

Personlige essays om forfatterens enorme samling t-skjorter.

Utgis av Knopf.

Ketchup

Utgangspunktet for boken er hans personlige refleksjoner rundt hverdagsplagget i det japanske livsstilsmagasinet Popeye. Nå er tankene samlet i en liten bok med fotografier av Yasutomo Ebisu. Hver t-skjorte er avbildet og til bildet følger et essay.

Én t-skjorte er fotografert i det som ser ut som en diner, midt mellom ketchup, sennep og Tabasco. Den er tomatrød med teksten «I put ketchup on my ketchup». Murakami beskriver opplevelsen av å ha på seg denne trøyen: «Du kan ikke unngå å føle den amerikanske spiriten i den, den optimistiske, muntre mangelen på introspeksjon, som sier: 'Hvem bryr seg om å være sofistikert! Jeg gjør det jeg vil!'»

I en bruktbutikk i Honolulu fant Murakami en mørkeblå t-skjorte med en tegning av en rev. Dyremotiv er «litt for søte for ham». Han innrømmer at han ikke bruker de t-skjortene særlig ofte. Men denne hadde også en tekst: «What does the fox say?»

Han ble nysgjerrig på uttrykket, kjente ikke historien bak, søkte det opp og fant Ylvis’ hit på Youtube: «Helt ærlig, den er litt tullete. Så igjen, du vil sjelden se meg i den t-skjorten.»

Unyttig

Når Murakami kommer med ny roman, er det ikke bare i Japan leserne står timevis i kø. Det skjer overalt. Mannen har skapt litterær festivalstemning for bokhandlere med «Norwegian Wood», «Kafka på stranden», «1Q84» og nå sist «Drapet på kommandanten».

De seneste årene er han også blitt et fast innslag i spekulasjonene i forkant av nobelprisutdelingen i litteratur.

Forfatteren selv «tviler på at denne boken vil være så nyttig for noen», men ifølge forlaget er essaysamlingen en anledning til å komme tettere på til nå ukjente sider av Murakamis personlighet.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.