Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ingen teddybjørn. – Mange barnebokfigurer er snille og greie kosedyr, tegnet med runde former, så de fremstår umiddelbart sympatiske. Jeg ville ha en som ikke gjorde det. Jeg ønsket meg en kompleks figur som barn kunne identifisere seg med, sier forfatter Henrik Hovland om hvorfor Johannes Jensen er en krokodille

Ingen teddybjørn. – Mange barnebokfigurer er snille og greie kosedyr, tegnet med runde former, så de fremstår umiddelbart sympatiske. Jeg ville ha en som ikke gjorde det. Jeg ønsket meg en kompleks figur som barn kunne identifisere seg med, sier forfatter Henrik Hovland om hvorfor Johannes Jensen er en krokodille

– Det er en liten bok for barn om et stort og vanskelig tema

Tekst

Vil du få varsel hver gang Benedicte Ramm publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Selv krokodiller på vei til skatteseminar kan føle på frykt.

– Johannes Jensen er en krokodille og ligningsfunksjonær, som bor på Majorstua i Oslo, forklarer forfatter Henrik Hovland (53).

Sammen med Torill Kove (60), Oscar-vinnende illustratør bosatt i Canada, har han nå laget den fjerde boken om Johannes Jensen. Tidligere har Jensen slitt med følelsen av å være annerledes, der han går med halen mellom bena hjem fra funksjonærjobben, han har funnet kjærligheten og blitt far.

Denne gangen møter han frykten, i det han skal ta nattoget til et seminar i Bergen. Han tør ikke reise alene.

– Det er en liten bok for barn om et stort og vanskelig tema. Om frykt, og om mot. Om å prøve å gjøre noe, selv om det er skummelt, sier Hovland.

13

Krigssone

For Johannes Jensen blir redningen hans gamle venn Doktor Fjeld, som er på vei til et møte i foreningen VVL, Veldig Viktige Leger: «Ta et skritt av gangen, foreslår Doktor Fjeld. Det gjør det som er vanskelig litt enklere».

– Grunnbudskapet er ting som er blitt formulert av alt fra Nelson Mandela til militærpsykologer. Det er så lite tekst på hver side, så det ligger mye arbeid bak de setningene, sier Hovland, som tidligere har jobbet som journalist i krigs- og konfliktområder.

Frykt har opptatt ham lenge, han har sogar holdt foredrag om frykt i kampsituasjoner.

Kove og Hovland har samarbeidet tett underveis, for historien fortelles i samspillet mellom teksten og bildene. Boken har flere referanser for voksne, ofte litt skjult, noen morsomme, noen litterære; i Bergen regner det, på ligningsfunksjonærenes møte er det kun én vaffel per person. Agnar Mykles «Lasso rundt fru Luna» ligger fremme når Jensen pakker.

– Jeg tenker at barn som blir lest for, merker godt om de voksne synes dette er en morsom bok. Da blir det en annen type kosestund. Og man trenger ikke le av de samme tingene.

Fakta: «Johannes Jensen tar nattoget»

Billedbok med tekst av Henrik Hovland og illustrasjoner av Torill Kove

En ny vy

Bøkene om Johannes Jensen utspiller seg på virkelige steder. Hovland sier han ikke liker generiske barnebøker, hvor lokal koloritt kuttes vekk for å appellere til flest mulig.

Han tilbrakte flere timer på Oslo S, snakket med folk i NSB og gjennomfotograferte nattoget til Bergen, logoer og alt mulig, og sendte bildene til Torill Kove i Canada. Så kom meldingen om at NSB skulle bli Vy.

– Når du tar utgangspunkt i ordentlige steder, får du en presisjon i boken, både i språket og i tegningene. Det merker barna.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.