Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
På podkasten var de bestevenner en time i uken. I virkeligheten snakket de knapt sammen.

På podkasten var de bestevenner en time i uken. I virkeligheten snakket de knapt sammen.

Gikk i parterapi for å redde vennskapet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Julia Afshary-Kaasa publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Podkastvennene Aminatou Sow og Ann Friedman reddet forholdet ved å skrive boken om venneforhold.

– Jeg har lært så mye om meg selv og om verden gjennom vennskapet mitt med Ann, sier gründer og podkaster Aminatou Sow.

Hun snakker om venninnen og kollegaen Ann Friedman. Vi er på en treveis telefonsamtale, fordelt på Oslo, Brooklyn og Los Angeles.

– Åh, takk! svarer Friedman fra den andre siden av USA.

Siden 2014 har venninnene spilt inn podkasten «Call Your Girlfriend» en gang i uken. Der snakker de om popkultur, politikk og feminisme, og lytteren får være flue på veggen til vennskapet som utspiller seg over telefonsamtaler.

Fakta: «Big Friendship – how we keep each other close»

Skrevet av Aminatou Sow og Ann Friedman.

Utgitt av Simon & Schuster.

256 sider.

Langdistansevenner

Med slagordet «en podkast for langdistanse-bestiser overalt!», har duoen solgt inn vennskap som en essensiell del av sitt eget image. Nå har gir de ut boken «Big Friendship – how we keep each other close».

– Det er en klisjé, men likevel, vi har virkelig skrevet boken vi trengte å lese, sier Ann Friedman.

I «Big Friendship» forteller Friedman og Sow historien om sitt eget vennskap – fra den rosenrøde begynnelsen, full av cocktails og fyllesyke søndager, til de store øyeblikkene de delte med hverandre, forfremmelser og romantiske forhold.

Men boken handler også om det vanskelige – den trege, nærmest umerkelige veien inn i konflikt og mistillit. Etter årevis i forskjellige byer, begynte Friedman og Sow å gli fra hverandre.

– Når vi reflekterer over periodene som var vanskelige i vennskapet, tror jeg vi innså at det hadde vært veldig mye enklere dersom vi hadde en salgs guide for hvordan vi kunne fortsette å investere i et forhold som betydde mye for oss begge, men som likevel ikke var bra, sier Friedman.

Parterapi

Mens podkastpraten føres elegant mellom venninnene, snakket de knapt sammen i virkeligheten. Spahelger, kleine samtaler over en flaske vin, lange, følsomme tekstmeldinger – de forsøkte å få tilbake gnisten i vennskapet, men ingenting fungerte. Helt til Friedman foreslo at de skulle forsøke parterapi.

– Folk synes det var veldig rart, sier Sow.

– Når du har en konflikt med familien eller med partneren din, finnes det en slags modell for å be om hjelp. Men slik er det ikke med vennskap, selv om det er et like viktig som de familiære eller romantiske båndene, fortsetter hun.

Terapien hjalp. Sow og Friedman har fått tilbake vennskapet, i en annerledes og ærligere versjon.

– Vi siterer en studie i boken som jeg synes understreker hvorfor vennskap er så viktig, sier Friedman.

Forskere ba folk om å stå på bunnen av et fjell og estimere hvor høyt det var, og hvor vanskelig det var å komme seg på toppen av fjellet. Noen av deltagerne sto alene, mens andre sto sammen med en god venn.

– De som sto sammen med en venn gjettet konsekvent at det kom til å være lettere å klatre opp fjellet enn de som sto alene, sier Friedman.

Hun ler.

– Det er litt cheesy, men likevel! Det er lettere å takle livets utfordringer med en venn.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.