Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Hot shit. Glava-jakken skriver seg fra ett av Morten Jensen Vågens tidligere kunstprosjekter, er i følge kunstneren selv kokende varm.

Hot shit. Glava-jakken skriver seg fra ett av Morten Jensen Vågens tidligere kunstprosjekter, er i følge kunstneren selv kokende varm.

– Politiet kom ved to anledninger, de hadde vel fått noen bekymringsmeldinger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Disse urbane Hakkespett-bøkene viser hvordan du kan lage jakker av Glava-matter – og 500-lapper med sugerør og kaffe.

– De siste fem årene har jeg jobbet med utgangspunkt i tankesettet til såkalte preppere, survivalister. De forbereder seg på å overleve en katastrofe, men jeg synes det er mer interessant hvordan man kan bruke deres overlevelsesstrategier i byrommet, som er så sterilt og vanskelig å dra nytte av, forteller Morten Jensen Vågen (31).

Fakta: Oslo Loopholes

Tipshefter for urban overlevelse i Oslo.

Kompilert og illustrert av Morten Jensen Vågen.

mortenjensenvaagen.com

Kunstneren står bak heftet Oslo Loopholes, som per dags dato har utkommet i tre nummer. I heftene viser Vågen hvordan man kan dra nytte av byrommet, skulle man være i beit. Eksempelvis har kunstneren inkludert en oversikt over hvor det finnes utendørs stikkontakter, hvordan man kan lage en grill av en handlevogn og hvordan man lager en sovepose fra Glava-mattene man finner rundt om på byggeplasser.

Gatekniv

Som kunstner har Vågen også benyttet seg av storbyen og de små skattene man kan finne liggende rundt omkring, noe som var katalysatoren for tipsheftene. Til hans avgangsprosjekt ved Kunsthøgskolen i Oslo laget han en kniv av et buntebånd av metall og en plastpose – metallet formet og kvesset han «ved vegger og monumenter i Oslo sentrum».

– Politiet kom ved to anledninger, de hadde vel fått noen bekymringsmeldinger. Jeg måtte virkelig forsvare at dette var et kunstprosjekt. Jeg brukte kniven til å skjære ut tekstiler fra stillaser. Jeg laget en sag og en hammer, til slutt en solseng med alle verktøyene jeg hadde laget. Jeg laget også en nål, og sydde en jakke av materialene, forteller Vågen, som har laget flere jakker, den mest øyenfallende av gule og svarte Glava-matter.

– Jeg gjorde også noe lignende med reklameplakater av stoff. Det var vel en tanke om en slags urban kamuflasje, som gjør at man går i ett med byrommet, på en eller annen måte.

Urbane tips og triks. Oslo Loopholes er fulle av tips for urban overlevelse, men enkelte oppskrifter bør tas med en klype salt.

Urbane tips og triks. Oslo Loopholes er fulle av tips for urban overlevelse, men enkelte oppskrifter bør tas med en klype salt.

Hakkespettbok

Heftene er trykket på våtsterkt papir, smetter fint ned i innerlommen, og kan fungere som en slags urban Hakkespettbok. På Oslo Loopholes’ Instagram-profil, legger kunstneren jevnlig ut små videosnutter hvor han gjemmer hefter i sprekker og hulrom i sentrumsområdet – deres nøyaktige gjemmested røpes ikke, men videoene gir små hint som oppfordrer til skattejakt.

Andre tips i volumene bør tas med en klype salt, som hvordan man høster ketchup, salt, pepper og brus på McDonald's, eller hvordan man kan lage 500-lapper ved hjelp av sugerør, kaffe og gratis konvolutter fra en automat på kjøpesenteret Byporten.

– Noen tips er bare ideer, svevende greier – ting som ikke nødvendigvis vil funke så bra, men som peker på alternative måter å se på, forteller kunstneren.

Han har forsynt seg med gratis kaffe på Eldorado noen ganger, og nå vet han hvor han kan få ladet mobilen utendørs i Oslo sentrum – et tips som også kom til nytte under en viss epidemi.

– Heftet med stikkontaktoversikten kom akkurat da «Pokémon Go» var så svært, så det ble plutselig veldig relevant for tiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.