Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Glamorama. Ada Martini Strøm ble oppdaget da hun så «Harry Potter» på kino som 19-åring. Siden har hun oppnådd internasjonal suksess som modell.

Glamorama. Ada Martini Strøm ble oppdaget da hun så «Harry Potter» på kino som 19-åring. Siden har hun oppnådd internasjonal suksess som modell.

Modellen Ada Martini Strøm fikk nok av egen bransje: Vil inspirere til en grønnere livsstil

Tekst

Vil du få varsel hver gang Caroline Krager publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Har laget miljøbok med overkommelige tips.

– Noen ser kanskje et bilde av en hval full av plast og får lyst til å plukke plast på stranden. Andre lukker dataen og tenker «snakkes aldri». Det er stor forskjell på hva som motiverer oss, sier Ada Martini Strøm (32).

Modellen og «greenfluenceren» har skrevet boken «Green Glam» som kommer ut i disse dager. Selv ble Strøm motivert av sitt arbeid i motebransjen og hyppige fotoopptak rundt om i verden; den økende mengden plagg som skulle fotograferes og den minkende kvaliteten ga Strøm en stadig verre bismak.

Like før pandemien sa hun på et tidspunkt stopp: Fra da av ville hun kun jobbe med grønne merker. Valget har – ikke uventet – ført til færre jobber, men Strøm sier det var «absolutt riktig for meg».

Fakta: «Green Glam»

Av modell og influenser Ada Martini Strøm.

Forlag: Aschehoug

@adamartini

Optimistisk bok

Omtrent samtidig kom ideen om å skrive en grønn og «nedpå» bok. Målet var å lage noe som kunne skille seg ut i villniset av heftige forskningsartikler, dommedagslitteratur og avisoverskrifter som har pekefingeren oppe.

– Da jeg selv begynte å sette meg inn i klimaproblematikken og det grønne skiftet, savnet jeg bøker som møtte meg der jeg er. Uten å føles dømmende, med eksempler jeg kunne kjenne meg igjen i, med overkommelige tips.

I «Green Glam» har derfor historier fra Strøms eget liv, noen av dem sørgelige, andre sauset i selvironi, fått plass sammen med bærekraftige tips til garderobe og mathandling, varsom bruk av sosiale medier og hvordan man snur handlingslammelse til stå på-vilje.

– Det var viktig for meg å bjuda på litt for at boken skulle ha en viss underholdningsverdi, sier Strøm.

– Jeg er jo selv langt fra perfekt og går stadig på en engangssmell med alt fra munnbind til bæreposer! Vi har alle et forbedringspotensial.

Vinn-vinn

Strøm er opptatt av at å påpeke at det å leve bærekraftig er like mye til personlig vinning som til klodens beste. At en livsstil i grønnskjær kan inkludere digg mat, glamorøse antrekk og reising – så lenge man er bevisst. Derav tittelen «Green Glam».

– Heldigvis blir det ikke lenger like dårlig stemning som før når man tar opp dette med klima og miljø. Det handler ikke om å være perfekt, og det beste er om man kan inspirere hverandre til å være med på endringen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.