Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Forteller om dopsalg, rapkrangler, vold og suksess

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Gangstarapperen Rick Ross' selvbiografi skaper mer interesse for andre artister enn ham selv.

Fengslende r&b-artist. Dionne Farris satt ikke i arresten med Rick Ross, og hun er fortsatt aktiv som sanger, sist hørt på «Pyramids», et album utgitt av The Royal Krunk Jazz Orkestra i august.

Fengslende r&b-artist. Dionne Farris satt ikke i arresten med Rick Ross, og hun er fortsatt aktiv som sanger, sist hørt på «Pyramids», et album utgitt av The Royal Krunk Jazz Orkestra i august.

Sommeren 2015 blir Miami-rapperen Rick Ross (43) arrestert og siktet for kidnapping, overfall og mishandling. Det er ti år siden han slo gjennom, og han har toppet den amerikanske albumlisten fem ganger, men nå risikerer han å tilbringe resten av livet bak murene.

Fakta: «Hurricanes: A Memoir»

Selvbiografi av Rick Ross, skrevet med Neil Martinez-Belkin.

Hanover Square Press 2019
290 sider.

Ross innleder den ferske selvbiografien «Hurricanes: A Memoir» med dette dramaet. «Jeg var ikke den eneste celebriteten i arresten den uken. Koristen på Arrested Developments 1992-singel 'Tennessee' satt i cellen overfor meg», skriver Ross og forteller hvordan han ber henne synge refrenget for å gi ham fred i sjelen. I 20 minutter synger hun «Take me to another place / Take me to another land» for gangstarapperen.

Les også: God, gammel gangsta

Oppramsende

«Hurricanes» er skrevet i samarbeid med journalisten Neil Martinez-Belkin, som gjorde «The Autobiography of Gucci Mane» til en av fjorårets mest underholdende musikkbøker. Ross har nok å fortelle om, fra han vaklet mellom dopsalg og amerikansk fotball i tenårene, via jobb som fengselsvakt for å få endene til å møtes, til han slet seg gjennom rapbransjens nedre divisjoner i flere år før han omsider slo gjennom med «Hustlin'» som 30-åring.

Men derfra og ut blir selvbiografien skuffende flat og oppramsende, der Ross pliktskyldig suser gjennom karrieren uten å røpe så mye mer enn det man kan lese på nettet. Det blir mye langhalm om platesalg, listeplasseringer, kjente venner og prisen på alle hans dyre eiendeler, samt lange utdrag fra anmeldelser av alle platene hans.

Dermed er det bipersonene som dukker opp i forbifarten som pirrer nysgjerrigheten: den løse kanonen Gunplay, skrytemaskinen DJ Khaled, rivalen Trick Daddy (som har skrevet selvbiografien «Magic City»), protesjeen Meek Mill og altså denne arresterte koristen fra Arrested Development.

Den klassiske rapsingelen «Tennessee», som både vant Grammypris og toppet r&b-listen, ble gjestet av r&b-sangeren Dionne Farris (48), som i 1994 fulgte opp med den elegante soloplaten «Wild Seed – Wild Flower». Et Wikipedia-søk antyder at karrieren hennes stoppet opp etter et 2013-album, så hva skjedde? Hvorfor satt hun i arresten samtidig som Rick Ross?

Les også: Sex, drugs og r&b

Afrofuturisme

Wikipedia har ikke svar, men Farris har sin egen artistside på Facebook. Vi sender en melding, og får raskt svar fra hennes management: «Dessverre er sangeren som var i arresten med Rick Ross, ikke henne. Vi er ikke sikre på hvem han snakker om. Vi er imidlertid også interessert i å finne ut hvem det var.» De kan også fortelle at Farris i høst har markert 25-årsjubileet for sitt første soloalbum, samtidig som hun synger på det ferske albumet «Pyramids» av afrofuturistiske The Royal Krunk Jazz Orkestra.

Men hvem møtte Rick Ross i arresten? Kan han ha gjenkjent en av Arrested Developments kordamer og kalt henne for en «celebritet»? Eller traff han bare en som lignet på Dionne Farris og tvang henne til å synge «Tennessee» i 20 minutter?

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.