Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
I Stockholm. Frank Zappa på Skansen scene, Djurgården, i 1973.

I Stockholm. Frank Zappa på Skansen scene, Djurgården, i 1973.

Har du hørt om den gangen Frank Zappa ville kjøpe Kalvøya?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øystein Lie publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ny praktbok viet den eksentriske artistens konserter i Norden.

I København. Zappa holdt en rekke konserter i Danmark, deriblant åtte på Falkoner Teatret på Fredriksberg.

I København. Zappa holdt en rekke konserter i Danmark, deriblant åtte på Falkoner Teatret på Fredriksberg.

– Zappa holdt forrykende konserter i Norden. De aller beste konsertene hans var her, i den forstand at han ga alt han hadde, sier Erland Bekkelund, forlegger i Absolutt forlag.

Frank Zappa er musikklegenden som slo igjennom med dobbeltalbumet «Freak Out!» i 1966 med bandet The Mothers of Invention. Siden så Zappa seg aldri i bakspeilet.

Han røykte sine Winston-sigaretter og drakk svart kaffe, mens han laget alt fra en hyllest til 1950-årenes doo-wop-musikk og til jazzrock – før han på 1970-tallet laget rollespill på scenen, hvor blant annet en kjempejoint av en gymsokk rullet inn i et high school-diplom ble svidd av på scenen.

På 1980-tallet begynte han å lage låter med til dels omstridte tekster, før han på 1990-tallet tok steget inn i samtidsmusikken. Da han døde av prostatakreft i 1993, 52 år gammel, etterlot han seg musikk verden aldri før hadde hørt maken til.

Ni norske

Så langt er over 100 Zappa-album blitt utgitt, og eksentrikeren tok også opp så å si alle konserter. 72 av konsertene hans ble holdt i Norden, hvorav ni i Norge.

Bekkelund, som også sto bak boken «Zappa i Norge» (2014), har denne gangen alliert seg med den harde kjernen av fans i de skandinaviske landene og gitt ut en bok full av historier, unike fotografier og annet krimskrams fra Zappas konserter i nord.

Bekkelund har stått for Zappas gjøren og laden i Norge, mens andre fans har tatt hvert i sitt nordiske land – og historiene spenner over drøyt 20 år, fra 1967 til 1988.

Kalvøya

I «Nordic Stories» får leseren vite at da Zappa gjennomførte sin 20 minutters lydprøve før konserten på Kalvøya høsten 1973, var bandet så samspilte at publikum trodde konserten alt var i gang.

Etter lydprøven spaserte Zappa over sletten sammen med Sten Fredriksen, mannen som startet Kalvøya-festivalen. På veien til klubbhuset skal Zappa ha sagt at han ønsket å kjøpe øya.

– Da kom bandet fra møkkete, slitne og stinkende gymsaler, for så å havne på Kalvøya i flott vær med 15.000 tilskuere. Det kan hende at Zappa hadde fått i seg litt vel mye dopamin. Han sa det nok mest på kødd, sier Bekkelund.

Les også: Avdøde stjerner gjenoppstår på scenen – Zappa som hologram
12

Fakta: «Frank Zappa – The Nordic Stories»

Skrevet av Erland Bekkelund.

250 sider med historier om Frank Zappa i Skandinavia.

absoluttforlag.no

«Uncle Eric»

I Finland var Zappa-fan Erkki Rapo, som for enkelthetens skyld fikk tilnavnet «Uncle Eric», alltid på plass. Rapo hadde ulike strategier for å tilsnike seg autografer – den ene gikk ut på å storme turnébussen, den andre var å gi gaver. En gang dukket Rapo opp med søtsaker og et finsk pornoblad.

Zappa bladde i magasinet, og kom over en annonse for en gummidukke. Denne annonsen ga musikeren inspirasjon til å skrive den humoristiske sangen «Ms. Pinky» – fremført en måned senere for første gang på fornøyelsesparken Tivoli i København.

Den som ikke får nok Zappa etter å ha lest denne boken, kan gi seg i kast med fjorårets dokumentarfilm «Zappa».

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.